Apolitični

Veljača u Zadru obiluje koncertima

Veljača u Zadru donosi tri koncerta u organizaciji Koncertnog ureda, a to su :
– Violončelist svjetskog glasa DAVID GRIGORIAN i pijanistica LUDMILA LISSOVAJA – koncert (9. 2. 2016.) / radionica (10. i 11. 2. 2016.)
– Zadarska muzikologinja i pjevačica, profesorica na pariškoj Sorbonne – KATARINA LIVLJANIĆ i pijanist DANIJEL DETONI (22. 2. 2016.)
– ZADARSKI KOMORNI ORKESTAR, dirigent TOMISLAV FAČINI i solisti – violinistica LORIS GRUBIŠIĆ i violončelist MIHOVIL KARUZA (29. 2. 2016.)
Najavljujemo:
ČAROLIJA VIOLONČELA – KONCERT I RADIONICA
Kao projekt izvan pretplate Koncertne sezone Zadar 2015. / 2016., u utorak, 9. Veljače, koncert će održati violončelist svjetskog glasa David Grigorian. Rodom Armenac, Grigorian je bio jedan od omiljenih učenika slavnog Mstislava Rostropoviča kod kojeg je diplomirao na Konzervatoriju Čajkovski. Na natjecanju Čajkovski godine 1970. osvojio je nagradu i od tada započinje njegova blistava karijera solista, komornog glazbenika i pedagoga. Uspješne i brojne nastupe Grigorian je održao diljem Europe i svijeta. Surađivao je s dirigentima kao što su R. Reuter, M. Rostropovič, W. Nelson, W. Sinaisky, O. Kosushi i drugi. Bio je profesor u Novosibirsku, Moskvi, Saarbrückenu kao i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Majstorske tečajeve održao je diljem brojnih zemalja istočne Europe te u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj.
Za svoje prvo zadarsko gostovanje David Grigoran, uz pratnju supruge, vrsne pijanistice Ludmile Lissovaje, priredio je dopadljive sonate F. Schuberta i W. A. Mozarta te djela ruskih majstora, A. Glazunova, S. Prokofjeva i jednog od pripadnika takozvane Ruske petorke ili Moćne gomilice, N. Rimski – Korsakova.
Koncert će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta, a dva dana nakon koncerta u Glazbenoj školi „Blagoje Bersa” Zadar, Grigorian će održati radionice za mlade zainteresirane violončeliste.
Cijeli projekt realiziran je kroz suradnju Koncertnog ureda Zadar i Glazbene škole „Blagoje Bersa” Zadar, a vođen je praktičnom idejom kroz koju glazbenici koji gostuju u Zadru, mogu pridonijeti kako koncertnom životu grada, tako i glazbeno-pedagoškom razvoju mladih zadarskih glazbenika.

Veljača vam donosi glazbene radosti u Zadru!

Više u kategoriji: Glazba; Kultura
Izvor i foto: kuzd.hr
D. Šabić, mag. nov.