Apolitični

Velikih 70. godina HNK-a Zadar

Službeno otvaranje koncertne sezone u povodu proslave 70. godina HNK-a Zadar dogodit će se točno na polovici listopada, a ide pod nazivom „Nikola Strmić i zadarska glazbena baština 19. stoljeća”, u kojem će nastupiti simfonijski orkestar HRT-a i zbor nacionalne televizije.
Edo Mičić, dirigent
Nela Šarić, sopran
Margareta Klobučar, sopran
Domagoj Dorotić, tenor
Luciano Batinić, bas
Miroslav Živković, bariton
N. Strmić, L. Basinello, G. Cigala
Ovo su vrhunski glazbenici koji muziciranjem na svojim instrumentima stvaraju ozračje svjetskih glazbenih metropola, a njihovim gostovanjem, 15. listopada 2015. od 20:00 Zadar će osvanuti još jednom na naslovnicama inozemnih časopisa kao grad kulture, ozbiljne glazbe i vrhunskih koncertnih događaja.
Zadranin nastanjen u Austriji, dirigent Edo Mičić, predano radi na razotkrivanju glazbene prošlosti svojega rodnog grada, udahnjujući život partiturama danas zaboravljenih skladatelja. Nikola Strmić, Luigi Basinello i Giovanni Cigala samo su neki od glazbenika koji su ostavili trag u bogatom glazbenom životu Zadra 19. stoljeća djelujući u katedrali sv. Stošije, Teatru Nobileu, Teatru Nuovu, Filharmonijskom društvu, Narodnoj čitaonici… U drugoj polovici stoljeća osobito se kao violinist, skladatelj i organizator istaknuo Nikola Strmić. Vrhunac njegova stvaralaštva je opera La madre Slava, praizvedena u Trstu 1865., specifična po sjedinjavanju verdijanske tradicije s tada aktualnim ilirskim glazbenim intervencijama.
Već su ugledne kulturne i umjetničke osobe najavile dolazak u Zadar kako bi uživale na početku još jedne koncertne nezaboravne zadarske sezone. Uživajte i vi ove jeseni i zime u programu zadarskog hrama kulture.
Više u kategoriji: Glazba
Izvor i foto: zadar.travel
D. Šabić, mag. nov.