Apolitični

Veliki gradovi rješavaju se automobila, a ovo je deset najljepših pješačkih ulica

Zagušeni prekomjernim prometom, brojni gradovi u svijetu pokušavaju se okrenuti pješacima, biciklistima i drugim oblicima transporta. Cijeli centri malih i velikih gradova postaju zone bez automobila, a dovoljno je pogledati najbliži nam primjer, Ljubljanu

A okrenutost pješačenju pokazala se, osim kao odličan način za poboljšanje života stanovnika, i kao dobar mamac za posjetitelje takvih gradova. Očekivano, s obzirom na to da je ekologija postala jedan od glavnih čimbenika kojima se okreću svi kojima je na srcu i pameti održivost turističkog razvoja. I to se događa svuda, od Kopenhagena, preko New Yorka, do Pekinga, a nedavno su gradske vlasti u Barceloni najavile da će trećinu ulica u četvrti Eixample pretvoriti u zelene javne prostore.

Američki putnički časopis i portal Afar nedavno je složio zanimljivu listu deset najboljih pješačkih ulica u važnim svjetskim gradovima, bilo zbog ljepote, povijesti, mogućnosti zabave i šopinga ili mjesta u popularnoj kulturi.

Strøget (Kopenhagen, Danska)

Poznata kao jedna od najdužih pješačkih šoping zona na svijetu, Strøget se pruža kroz 11 kilometara u povijesnoj jezgri Kopenhagena. Riječ je zapravo o skupini ulica, ne samo jednoj, koje se pružaju iz središnje osi. Promet je s ove šetnice protjeran 1962., pa je tamošnji uspjeh, ali i privlačnost za turiste, postao uzor mnogim svjetskim gradovima da primijene isti recept za stvaranje zona bez automobila. 

Rue Mouffetard (Pariz, Francuska)

Ova srednjovjekovna ulica u pariškom Petom arondismanu, u popularnoj Latinskoj četvrti, udružuje globalne utjecaje i francusku tradiciju. Ulica koju Parižani zovu ‘la Mouffe’ jedna je od najstarijih u glavnom francuskom gradu, a njezina povijest seže u 12. stoljeće. Danas je to raj za hedoniste u kojem možete obilaziti štandove s palačinkama, trgovine sa sirevima, restorane sa svjetskim kuhinjama… Nije naodmet spomenuti da tu ulicu u svom romanu ‘A sunce izlazi’ iz 1926. spominje i Ernest Hemingway.

Cijeli članak i popis ostalih pješačkih ulica možete pronaći na: tportal.hr

Foto: Pixabay