Apolitični

Velike tehnološke kompanije žele regulaciju AI, ali pod svojim uvjetima

Tehnološke tvrtke traže regulaciju umjetne inteligencije, no ne na isti način s obje strane Atlantika. Dok su čelnici industrije podigli uzbunu u SAD-u, istovremeno su se protivili nadzoru u Europskoj uniji.

Generalni direktor OpenAI-ja Sam Altman nedavno je izrazio zabrinutost zbog rizika povezanih s umjetnom inteligencijom (AI) tijekom svjedočenja u Kongresu, što je mnoge iznenadilo. Međutim, izrazio je zabrinutost oko poštivanja pravila EU-a, što je dovelo do kritika povjerenika EU-a za unutarnje tržište Thierryja Bretona, koji je optužio Altmana za ucjenu. Njih dvoje su na kraju razjasnili svoja stajališta i složili se oko potrebe za regulacijom.

Razvoj umjetne inteligencije brzo napreduje, sa značajnim financiranjem rizičnog kapitala i raznolikim primjenama. Sustavi umjetne inteligencije već se koriste u raznim aplikacijama, od četkica za zube do dronova. Buduća putanja ovisit će o intervenciji vlade.

U SAD-u podrška regulaciji, u EU lobiranje protiv

Dok velike tehnološke tvrtke tvrde da podržavaju regulaciju, stvarnost je složenija. U SAD-u, tvrtke poput GoogleaMicrosoftaIBM-a i OpenAI-ja zatražile su vladin nadzor nad umjetnom inteligencijom kako bi osigurale sigurnost i konkurentnost s Kinom. Međutim, u EU se lobisti tih istih tvrtki bore protiv mjera za koje vjeruju da bi mogle nepotrebno ograničiti cvatući sektor umjetne inteligencije, unatoč nedavnom nacrtu zakona EU-a za uvođenje zaštitnih ograda za generativnu umjetnu inteligenciju.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay