Apolitični

Velike količine hrane bacaju se u EU zbog nerazumijevanja oznaka trajnosti proizvoda

Europska komisija objavila je veliku studiju o utjecaju oznaka rokova trajnosti na bacanje hrane u EU, prema kojoj se godišnje u EU baci oko 90 milijuna tona hrane, od čega se 10 posto baci vezano za oznake trajnosti prehrambenih proizvoda, izvijestili su u petak iz osječkog Ured hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan (SDP).

U priopćenju Borzan napominje kako se pretpostavljalo da su velike količine bačene hrane povezane s krivim označavanjem prehrambenih proizvoda te nerazumijevanjem razlike između oznaka „upotrijebiti do“ i “najbolje upotrijebiti do“, a da sada postoje čvrsti podatci i statistike na temelju kojih se mogu predložiti zakonske i druge mjere za suzbijanje problema,

Upozorava da manje od polovice građana zemalja EU razumije razliku između „upotrijebiti do“ i “najbolje upotrijebiti do“, oznaka koje su propisane europskim zakonodavstvom te da, iako nakon isteka ove druge oznake, hrana može biti dobra za jelo još danima, tjednima i mjesecima, ona se masovno baca na dan isteka.

Oznaka “najbolje upotrijebiti do“ znači da proizvođač tvrdi kako je do toga dana proizvod najkvalitetniji, te, primjerice, zadržava optimalnu hrskavost i boju.

U Švedskoj i Norveškoj su eksperimentalno zamijenili tu oznaku s “najbolja kvaliteta do“ i “najbolje do, ali upotrebljivo nakon“. Europska komisija bi svakako trebala tu inicijativu uzeti u obzir”, smatra Borzan.

Cijeli članak možete pročitati na: republika.eu

Foto: Shutterstock