Apolitični

Velika vijest s Oxforda: Razvili smo sigurno i učinkovito eksperimentalno cjepivo protiv korone!

Cjepivo ChAdOx1 nCoV-19 jest sigurno, ali postoje nuspojave, no one nisu opasne

Cjepivo protiv koronavirusa koje je razvilo Sveučilište u Oxfordu čini se sigurnim i stimulira imunološki sustav, javlja BBC. Ispitivanja u kojima je sudjelovalo 1077 osoba pokazala su da je cjepivo dovelo do toga da imunološki sustav proizvodi antitijela i bijele krvne stanice koje se mogu boriti protiv korone.

Otkrića su vrlo obećavajuća, ali još je prerano da se sa sigurnošću zna je li to dovoljno za potpunu zaštitu pa su u tijeku još šira ispitivanja.

Cjepivo, nazvano ChAdOx1 nCoV-19, razvija se dosad neviđenom brzinom, tvrdi BBC. Napravljeno je od genski modificiranog virusa koji uzrokuje prehladu kod čimpanzi.

BBC tvrdi da cjepivo jest sigurno, ali i da postoje nuspojave. No, uzimanje cjepiva nije izazivalo opasne nuspojave, oko 70 posto ljudi imalo je vrućicu ili glavobolju. Istraživači kažu da bi se taj problem mogao riješiti paracetamolom.

– Ima još mnogo posla prije nego što možemo potvrditi hoće li naše cjepivo pomoći u upravljanju pandemijom Covida-19, ali rani rezultati obećavaju, rekla je profesorica Sarah Gilbert sa Sveučilišta u Oxfordu.

Velika Britanija je već naručila 100 milijuna doza cjepiva.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay