Apolitični

VELIKA NEJEDNAKOST: ‘Prijeti klimatska katastrofa. Znam što sve treba zabraniti bogatima‘

Moramo se pozabaviti ogromnim nejednakostima između ugljičnog otiska bogatih i siromašnih. Bit će potrebni propisi za zabranu robe i usluga koje imaju nepotrebno visoke emisije stakleničkih plinova, kao što su privatni zrakoplovi, prevelika vozila i letovi na kratkim udaljenostima. Bogate zemlje također moraju uvesti progresivne poreze na ugljik uzimajući u obzir prihode ljudi, ali i njihovu spremnost da smanje svoje emisije, rekao je u intervjuu za The Guardian ugledni francuski ekonomist Thomas Piketty, autor knjige “Kapital u 21. stoljeću” i jedan od vodećih svjetskih mislilaca o nejednakosti.

On također upozorava na loše energetske politike diljem svijeta koje stavljaju veći teret na siromašne ljude, kojima energija, hrana i stanovanje zauzimaju daleko veći udio u kućnom proračunu, nego dobrostojećima.

On predlaže i uvođenje “progresivnog poreza na ugljik”, što znači da bi svatko imao besplatnu emisijsku dozvolu koja pokriva uobičajene potrebe, ali aktivnosti izvan toga – npr. česti letovi zbog godišnjih odmora, velike kuće ili velika vozila – više bi se oporezivali, tj. aktivnosti koje najviše zagađuju bile bi podvrgnute “enormnoj poreznoj stopi”.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by vecstock on Freepik