Apolitični

Velik korak naprijed: Osmišljen stroj koji proizvodi vodik izravno iz vlage u zraku

Postoje izazovi u proizvodnji dovoljno vodika na praktičan i pristupačan način. Razdvajanje vodika iz vode može zahtijevati kompliciranu tehnologiju, a također se oslanja na čistu slatku vodu, što nije svugdje dostupno u izobilju.

Znanstvenici su međutim osmislili novi prototip uređaja koji može sakupljati vodu iz vlažnog zraka, prije nego što ga razdvoji na vodik i kisik. Štoviše, sposoban je raditi u područjima gdje je vlažnost zraka, odnosno koncentracija vodene pare u zraku, niska i na razini od svega 4 posto.

U ovom radu potvrđujemo da se vlaga u zraku može izravno koristiti za proizvodnju vodika putem elektrolize, zahvaljujući svojoj univerzalnoj dostupnosti i prirodnoj neiscrpnosti, ističe se u novoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Communications.

Ovaj modul takozvane izravne elektrolize zraka može raditi u okruženju s relativnom vlagom od četiri posto, prevladavajući probleme s opskrbom vodom i proizvodeći zeleni vodik na održiv način s minimalnim utjecajem na okoliš, pišu autori studije.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay