Apolitični

Veleposlanik dobre volje Ivo Pogorelić u Dubrovniku

Ivo Pogorelić, svjetski poznat hrvatski pijanist, među najvećim klasičnim glazbenicima današnjice, prvi je umjetnik kojemu je UNESCO dodijelio svoj visokocijenjeni naslov veleposlanika dobre volje.

Njegov otac Ivan bio je slavni majstor na klaviru od kojeg su poslije oba sina (brat Lovre) puno naučila. Ivo je počeo svirati sa samo sedam godina iako u početku uopće nije volio klavir. Pa ipak, tipke su mu postale „sudbina”. Kao dječak s 12 godina školovanje je nastavio u Moskvi.
Debitirao je u 1981. u Carnegie Hallu (New York), a potom su zaredali nastupi u prestižnim koncertnim dvoranama Sjedinjenih Država, Kanade, Europe, Australije, Japana. Svirao je s Berlinskom filharmonijom, Bostonskim simfonijskim orkestrom, Čikaškim simfonijskim orkestrom, Bečkom filharmonijom, Filadelfijskim orkestrom, Filharmonijskim orkestrom iz Los Angelesa, Filharmonijskim orkestrom Tonhalle, Londonskim simfonijskim orkestrom. Kritika ga je samo hvalila, oduševljavao je svojom svirkom. Njegovi su CD-i, među klasičnom glazbom, uvjerljivo najprodavaniji. Zbog karizme velike izdavačke kuće poput Deutsche Grammophon s kojom Pogorelić ima već trideset godina ugovor ni danas ništa ne uvjetuju već čekaju da Pogorelić uđe u studio i snimi novi CD.
Ovo je samo mali dio priče o velikom hrvatskom umjetniku koji je prenio slavu i ljepotu male Hrvatske diljem svijeta nastupajući po najprestižnijim umjetničkim kućama i glazbenim dvoranama svijeta.

Uz komorni studio Zagrebačke filharmonije kojim će dirigirati Zoltan Kocsis, Ivo će se predstaviti dubrovačkoj publici i gosparima sa svojim vrhunskim klavirskim muziciranjem u okviru Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora u nedjelju 23. kolovoza s početkom u 21:30.
I dubrovačko kulturno ljeto bogatije je uz velemajstora za klavirom, veleposlanikom dobre volje, nositeljem više hrvatskih odličja i dobitnikom Porina za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi, Ivom Pogorelićem.
Više u kategoriji: Glazba; Kultura
Foto: experience.dubrovnik.hr
D. Šabić, mag. nov.