Apolitični

Veleposlanica Države Izrael u posjetu Sveučilištu u Splitu

Veleposlanica Države Izrael u posjetu Sveučilištu u Splitu
Veleposlanica Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Nj.E. gđa Zina Kalay Kleitman posjetila je u petak 17. ožujka Sveučilište u Splitu.

Tom prigodom veleposlanicu su u Sveučilišnoj knjižnici primili rektor prof.dr.sc. Šimun Anđelinović s prorektorima prof.dr.sc. Brankom Matulićem, prof.dr.sc. Alenom Soldom, prof.dr.sc. Borisem Malešom, prof.dr.sc. Markom Rosićem i prof.dr.sc. Rosandom Mulić, ravnateljica Sveučilišne knjižnice Mirta Matošić te prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba.

Nakon susreta s Upravom Sveučilišta, veleposlanica Izraela upoznala se i sa čelnicima sastavnica Sveučilišta te razgledala sveučilišni Kampus.

Na sastanku se razgovaralo o suradnji između Sveučilišta u Splitu i Veleposlanstva Države Izrael te uspostavi buduće suradnje Izraelskog instituta za tehnologiju TECHNION u Haifi i Izraelskog vijeća za visoko obrazovanje.

Želja Sveučilišta u Splitu je temeljem ove suradnje pokrenuti zajedničke studijske programe na engleskom jeziku, posebice u STEM području te izgradnja zajedničkog tehnološkog parka u Kampusu Klis, koji bi bio dio znanstveno poduzetničke infrastrukture Sveučilišta u Splitu . Na taj način bi se omogućio daljnji razvoj akademskog poduzetništva, povećala bi se zapošljivost naših studenata te bi se otvorila inovativna radna mjesta s primjenom najnovijih tehnologija.

Također, Sveučilište u Splitu želi uspostaviti suradnju s Izraelskim vijećem za visoko obrazovanje u području razvijanja najnovijih metoda podučavanja studenata, kao i razvoja učenja na daljinu.
Izraelski institut za tehnologiju TECHNION jedno od najstarijih i najuglednijih sveučilište u Izraelu. Danas broji 18 sastavnica sa 135 studijska programa na kojima studira 14.300 studenata, od čega tisuću stranih te 10 tisuća učenika i studenata na predsveučilišnom centru. Pri Institutu djeluju čak 52 centra za istraživanje, a Kampus se prostire na čak 300 hekatara s 90 zgrada i 4.200 dormitorija. Institut ima još dva kampusa u Haifi, jedan u Tel Avivu te dva prekoocenska u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Na Technionu predaju čak četiri dobitnika Nobelove nagrade, a glavni istraživački i programi i centri su institut za istraživanje svemira, institut za istraživanje voda, institut za nanotehnologiju, institut za istraživanje života itd.

Suradnja Sveučilišta u Splitu s vodećim izraelskim znanstvenicima traje niz godina te će tako tijekom održavanja jednog od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja u 2017.g “10th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”, a koji se od 19. do 24. lipnja 2017. godine održava u Dubrovniku, i čiji je suorganizator Sveučilište u Splitu sudjelovati dvoje dobitnika Nobelove nagrade iz Izraela: prof.dr. Avram Hershko i prof.dr. Ada Yonath.