Apolitični

Vector Hack festival: Spoj umjetnosti i tehnologije stvara svjetlosne prizore koji ostavljaju bez daha

U Zagrebu i Šibeniku održat će se treće izdanje Vector Hack festivala u organizaciji multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa

UZagrebu i Šibeniku uskoro ćemo moći uživati u trećem izdanju festivala Vector Hack. Riječ je o prvom svjetskom festivalu analogne vektorske grafike, fascinantne umjetničke grane koja spaja znanost, tehnologiju i audiovizualnu umjetnost kako bi stvorila jedinstvene svjetlosne prizore koji ostavljaju bez daha.

Taj bijenalni festival održat će se u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu od petka 30. rujna do ponedjeljka 3. listopada, nakon čega se seli u Šibenik, gdje će se održavati u Kući umjetnosti Arsen i na tvrđavi svetog Mihovila od 5. do 7. listopada. Programe realizira umjetnička organizacija Osciloskop u partnerstvu s Tvrđavom kulture Šibenik.

U iščekivanju trećeg Vector Hacka, u tajne analogne vektorske grafike uputio nas je jedan od začetnika festivala, hrvatski multimedijski umjetnik Ivan Marušić Klif. – Najlakše bismo ovaj medij mogli objasniti tako da zamislimo običnu olovku, jer crtež u analognoj vektorskoj grafici nastaje na isti način kao i na papiru.

Pomicanjem te olovke stvaramo liniju, samo što kod osciloskopa i lasera crtež stvara mala točka svjetla koja se miče velikom brzinom pa je naše oko vidi kao crtu – objašnjava nam Ivan Marušić Klif.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay