Apolitični

Većina hotelijera zadovoljna ljetom, ali zabrinuta zbog nedostatka radne snage

Većina hotelijera zadovoljna je ljetnom sezonom, pogotovo oni s objektima sa četiri i pet zvjezdica, koji su bili i najbolje popunjeni, a očekuju i pozitivne financijske rezultate, no i dalje ih najviše zabrinjava nedostatak radne snage, ističe direktorica nacionalne udruge hotelijera UPUHH Iva Bahunek.

UPUHH (Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske) predstavlja 85 posto hrvatskog hotelijerstva, a Bahunek izdvaja problem nedostatka radne snage u gotovo svim hotelima i to temeljnih struka, od sobarica, do konobara, pa i kvalitetnog srednjeg menadžmenta.

“Prepoznavši problem, znatan broj hotelskih kuća je povećao plaće, a iz do sada prikupljenih podataka od Europskog udruženja hotelijera i restoratera-HOTREC, u čijem radu UPUHH aktivno sudjeluje i koje upravo provodi procjenu i usporedbu plaća zemalja članica EU-a, vidljivo je da hrvatski hotelijeri mogu ponuditi niže plaće nego oni u ostalim zemljama EU-a. Kada se tome doda visoka stopa PDV-a za ugostiteljstvo, te druga iznadprosječna hrvatska davanja, porezna i parafiskalna, hrvatski su hotelijeri u još nezavidnijem položaju. Upravo stoga od Vlade očekuju veće razumijevanje važnosti turizma, koji za razliku od drugih sektora i unatoč nekonkurentnoj situaciji uspijeva održati stabilno poslovanje i stalni rast udjela u nacionalnom BDP-u”, naglašava za Hinu Bahunek.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay