Apolitični

Većina gradova povećala ulaganja u kulturu

Našice rekorder s izdvojenih preko 30 posto proračuna.

Čak 89 gradova povećalo je ulaganja u kulturu tijekom 2021. godine u odnosu na godinu ranije, a jednom od njih izdvajanja su veća za rekordnih 657 posto. Kao i u prethodno analiziranom razdoblju, najviše sredstava za kulturu osigurano je kroz EU projekte.

U analizi podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2021. godini, za kulturu je najviše izdvojio Grad Našice, nešto više od 30 posto vlastitog budžeta, a kapitalni projekti koji su za to osobito „zaslužni“ obnove su našičkih dvoraca. Našice su među top tri i u svim drugim kategorijama izdvajanja za kulturu; po stanovniku, prema trendu povećanja po apsolutnim brojkama i prema postotku povećanja u odnosu na godinu ranije.

Nakon Našica, piše Gradonačelnik.hr, najviše je izdvojio Grad Korčula (27,19 % proračuna) koji je, između ostalog, rekonstruirao i obnovio kuću Marka Pola i palaču Ismaeli-Gabrielis. Po visini udjela izdvajanja za kulturu iz proračuna potom slijede Vrbovsko, Kraljevica, Pakrac, Pleternica, Kastav, Rijeka, Dubrovnik i Novska koji su u ove svrhe izdvojili između 14,76 i 21,58 posto gradskog budžeta.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay