Apolitični

Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima

Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima središnji su ovotjedni glazbeni događaj u Dalmaciji.

Evo priče o Kaštelanskom festivalu dalmatinske pisme.
Večeri dalmatinske pisme kao festival se kontinuirano održava od 1999. godine do danas, a od samog početka je usmjeren prema klapama i to kao alternativna pozornica festivalima klapske tradicijske glazbe. Kao manifestacija širokih žanrovskih okvira, tijekom vremena je mijenjao svoj oblik i sadržaj prilagođavajući ga zahtjevima struke, potrebama klapaša i željama publike. Zahvaljujući tome na njegovim je pozornicama uvijek vladalo svojevrsno stilsko šarenilo – od obrada pjesama iz svijeta zabavne glazbe do stranih evergreena, od vokalno-instrumentalnog do a cappella izričaja, i sl. danas festival djeluje kao križište tradicijske i zabavne glazbe.

Večeri dalmatinske pisme…

Njegov umjetnički sadržaj zapravo je preslika cjelokupnog zvučnog krajolika povezanog s fenomenom klape – od tradicijskih napjeva, preko obrada, do skladbi u pop maniri. Koncipiran je u dvije glazbene večeri od kojih je prva, revijalna, posvećena tradicijskim napjevima i obradama. Dok je druga natjecateljskog karaktera, namijenjena klapskom pop-u. U posljednje dvije godine na ovoj su pozornici nastupila najznačajnija imena ovog glazbenog žanra: Maslina, Cambi, Šufit, Kampanel, Iskon, Godimenti, Sveti Florijan, Kaše… Uz dobru podršku lokane zajednice i širok krug poklonika među publikom i izvođačima, može se reći da je postao nezaobilazna pozornica u klapskom glazbenom svijetu.
Svi u Kaštela


Na ovogodišnjem kaštelanskom festivalu proslaviti će se tri jubileja. Prvi pripada festivalu koji ove godine ulazi u osamnaestu godinu održavanja, drugi uz klapu Cambi koja slavi 30 godina postojanja, dok je treći upola kraći ali ne manje važan – 15 godina umjetničkog rada klape Sveti Juraj HRM. Sva tri će se obilježiti kroz dvije festivalske večer (Večeri dalmatinske pisme) koje će se održati 23. i 24. srpnja., u atraktivnom prostoru pokraj crkve svetog Mihovila u Kaštel Kambelovcu.
Glazbena Kaštela očekuju vas s ljubavlju na radost svih poklonika glazbe.