Apolitični

Večeras se otvara 72. Cannes

Priče o kriminalu, slavi, Hollywoodu, radikalnom islamu i povijesnim lekcijama nude se na ‘meniju’ 72. Filmskog festivala u Cannesu koji se otvara večeras.

“Vidjet ćete redateljice, debitante, Amerikance, zombije..”, najavio je prije mjesec dana direktor festivala Thierry Fremaux predstavljajući 21 film u službenoj konkurenciji za Zlatnu palmu, jednu od najvažnijih nagrada filmskoga svijeta.

Festival otvara komedija o zombijima “Mrtvi ne umiru” američkog redatelja Jima Jarmuscha s Billom Murrayem, Adamom Driverom i Iggyjem Popom u naslovnim ulogama. Jedan je to od četiriju američkih filmov u konkurenciji.

Drugi je “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Tarantina čija se radnja zbiva u zlatno doba Hollywooda kasnih 60-ih godina. Film, koji će u Cannesu biti prikazan 25 godina nakon što je Tarantino osvojio Zlatnu palmu za “Pakleni šund”, glumački nose Leonardo DiCaprio, Brad Pitt i Margot Robbie.

Festival u Cannesu, koji je Taratino jednom nazvao “filmskim Olimpijskim igrama”, nastojat će potvrditi ugled najvažnijeg svjetskog filmskog okupljanja, suočen sve više s oštrom konkurencijom drugih vodećih festivala i tračevima da filmski studiji često čuvaju svoje udarne kandidate za Oscara za Veneciju ili Toronto, festivale koji se održavaju bliže dodjeli američkih filmskih nagrada.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Pixabay