Apolitični

Večeras padaju suze sv. Lovre

Za one koji nisu znali, 12. kolovoza je dan kada se na nebu vide suze sv. Lovre.
Dvodnevni nebeski spektakl zvijezda padalica bit će mnogima pozivnica za posjet nekoj zvjezdarnici odakle s 12. na 13. kolovoza imaju šansu zaželjeti želju i uputiti je sjajnim nebeskim zvijezdama, suzama sv. Lovre, te potom gajiti nadu, s punim pravom, da će se zaželjena želja i ostvariti.
To će biti utjeha onima koji posjete zvjezdarnicu, a čije želje u njihovim srcima čekaju na ostvarenje već duže vrijeme.
Za Splićane i Splićanke, ali i druge Dalmatince kojima je Mosor blizu, te sve druge koji vole ovakve zvjezdane Zvjezdano selo Mosor je i ove godine organiziralo javno promatranje suza sv. Lovre, odnosno meteorskog roja Perzeid, na terasi zvjezdarnice smještene na brdu Makirni koje se nalazi u Sitnom Gornjem.
Tradicionalno godišnje astronomsko druženje započet će u 20:30, a za sve posjetitelje ulaz je besplatan, te je uz promatranje nebeskih tijela organiziran i večernji program.
Program čine:
– predavanje prof. dr. Dragana Poljaka, predstojnika katedre za elektromagnetsku kompatibilnost i numeričke metode na FESB-u u Splitu na temu „Izloženosti ljudi elekromagnetskim poljima”;
– recitacija ravnatelja omiškog Gradskog kazališta „Mali princ” Petra Buljevića,
– predavanje astronoma – animatora Zvjezdanog sela Mosor, Zorana Kneza, koji će govoriti o prirodi meteorskog potoka Perzeidi, tj. o suzama sv. Lovre.
Nakon toga, ukoliko se vrijeme se osmjehne okupljenima, posjetitelji će moći izaći na terasu i promatrati svod presvučen u zvijezde padalice.
Astronomsko druženje potrajat će do 1 sat u noći.
Za ovu priliku je također osiguran besplatan gradski prijevoz, Prometovim autobusima, koji polazi s autobusnog stajališta u Sukoišanskoj ulici 19 sati. Povratak je predviđen u 00:30 sati.
Mjesto u autobusu nije potrebno rezervirati, ali bi zato preporučljivo bilo doći na vrijeme kako bi uhvatili svoje mjesto i uživali u ovom prirodnom spektaklu.

Više u kategoriji: život

Foto: Facebook

Jelena Perko, mag. oec.