Apolitični

Večeras Melodije hrvatskog juga Opuzen 2016.

Opuzenska Pjaca večeras će (12. kolovoza) biti središte zbivanja 23. festivala zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga Opuzen 2016. Umjetničkom ravnatelju Želimiru Škarponi i direktoru Zlatku Mustapiću nije bilo lako formirati listu ovogodišnjih sudionika.
Opuzenska Pjaca 12. kolovoza bit će središte zbivanja 23. festivala zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga Opuzen 2016.

Umjetničkom ravnatelju Želimiru Škarponi i direktoru Zlatku Mustapiću nije bilo lako formirati listu ovogodišnjih sudionika.

Melodije hrvatskog juga Opuzen 2016.

– Budite sigurni da se nećemo razvodniti, makar smo ove godine odabrali čak 28 pjesama. Netko će reći previše za jednu natjecateljsku večer, a mi smatramo – premalo, s obzirom na materijal koji smo dobili. Festival inače prati dvostruki CD u izdanju Croatia Recordsa, pa je i to sugeriralo koju pjesmu “viška”.

Mi zaista nemamo problema s pjesmama mediteranskog ugođaja, s onim što tražimo i preferiramo iz godine u godinu. Za autore i izvođače predviđene su po tri nagrade stručnog ocjenjivačkog suda i publike, tu je i nagrada za najboljeg debitanta, za najbolje stihove, te Grand Prix festivala.

Ne zaboravljamo ni one koji su dali poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi kroz vedre note, pa će nakon Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Meri Cetinić i Marka Perkovića Thompsona ove godine to priznanje dobiti Zorica Kondža – kaže Škarpona, i sam plodan skladatelj, inače glazbeni urednik na HR radiopostaji Split.

Festival će s ponosom dodijeliti nagradu koja nosi ime slavnoga tenora Vinka Coce, koji je bio domaći na festivalu, a koja se dodjeljuje pojedincima ili grupama koji na najbolji način koriste dalmatinski glazbeni idiom u suvremenom pristupu popularnoj pjesmi.

A to koliko opuzenski festival vrijedi, najbolje argumentiraju uspješnice “Zapuvala je bura” klape Cambi, “Božja arija” Davora Radolfija i klape Maslina, “Oči boje levande” Pina i Denisa, “Da mi nije moje dice” klape Maslina, “Dobro ti bilo more” Tedija Spalata, “Judi o’ soli” Saše Jakelića, “Vraćam se Dalmaciji” Vinka Coce, “Čarolija” Zorice Kondže, “Dome moj” Artemije Stanić i Zorana Bebića Bebe, “Sve prolazi” Nenada Kere, “Stare kuće” Johnnyja Gitare, “Romantičan od sebe” Tutti Fruttija, “Kada poklope se švere” mješovite klape “Filip Dević” i druge.

Melodije hrvatskog juga Opuzen 2016. izravno će prenositi Radio Split i Radio Dubrovnik, te CMC televizija u odloženoj snimci, a kao i svake godine za sudionike festivala priprema se velika fešta, koja po opuzenskoj tradiciji traje do ranih jutarnjih sati.