Apolitični

Večeras 4. Večer kaštelanski’ GLENDI I BATUDI „ŠAKA SUZA, VRIĆA SMIJA”

Gradska knjižnica Kaštela u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta večeras (utorak, 23. kolovoza) s početkom u 20.30 u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu organizira četvrtu po redu Večer kaštelanski’ GLENDI I BATUDI .

U prvom dijelu večeri bit će izveden igrokaz „Korteđavanje po sućuraški” i batude: „Proliveno vino”, „Funcut i bobići”, „Dvi Sućurke u kratkoj besidi” i „Barba Duškove priče za malu dicu”. Autori tekstova su: Renata Dobrić i Dragan Delić, a u izvedbi istih sudjelovat će djeca: Lea Ljubenkov, Roko Kraljević, Katarina Bosančić, Mate Ljubenkov, Toni Ćupić, Anton Jerkunica, Roko Jerkunica, Nevena Kovač, Lucija Jerkunica, Petar Markota, Frane Maleš i Ela Maleš.

Večer kaštelanski’ GLENDI I BATUDI „ŠAKA SUZA, VRIĆA SMIJA”

U drugom dijelu večeri kaštelanske glende i batude iz najstariji’ vrimen’ kazivat će Ivica Žegarac – Žuti. Kao gosti nastupit će: Mladen Vuković, Nađan Dumanić, Nikica Jurun, Marijan Grbavac, Željka Blažević, Jakov Kuljiš i Tomislav Mihanović.

U glazbeno-plesnom dijelu programa nastupit će KUD „Putalj”, Ženska klapa „Šinjorine” i Lana Rubelj. Scenarist događanja je Renata Dobrić, scenograf Anamarija Kelava, a redatelji su: Renata Dobrić, Marija Ljubenkov i Anamarija Kelava.

Za one koji još uvijek ne znaju što su glende i batude, malo pojašnjenje.

“Dakle, u starija vremena u litnjin noćiman, posli težačkoga posla i napornoga dana, sidilo bi se na rivi ili na skalinama isprid kuć, ćakulalo se, i smišljale su se podvale i uncutarije. Ća će ko kome smistit i kako će ko koga zeznit – to je bija glavni cilj okupljanja. To se sve činilo kako bi se posli onega koji je nastrada moglo zafrkavat i štucigavat, i kako bi se o tomen još dugo, dugo, moglo pričat. To je našima starima bila najdraža zabava.

A kako bismo te stare glende i batude oteli zaboravu i kako bi se o tin uncutarijama naši’ stari’ još uvik govorilo, već četvrtu godinu za redom brinu se: Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela-inicijatorica ovog događanja koje svake godine u Kaštel Sućurac privlači sve veći broj gledatelja, i sućuraški meštar o glendi i batudi, Ivica Žegarac – Žuti.

Kaštelanske glende i batude dio su kaštelanske nematerijalne kulturne baštine!