Apolitični

Večer zagore u najmlađem gradu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Solinsko kulturno ljeto daruje vam bogat program gdje zaista svatko može pronaći nešto za sebe. Tako će se i ove godine tradicionalno upriličiti folklorna manifestacija „Večer Zagore” koja će se održati u solinskoj Gradini, u petak 7. kolovoza s početkom u 21 sat. Domaćini solinskog ljeta ističu kako će svi sudionici prije same smotre i folklornog druženja proći središtem grada u svečanom mimohodu do same Gradine. Tradicionalni i stari pučki napjevi Dalmatinske zagore kao što su ojkavica, treskavica, rera i ganga odzvanjat će Solinom, a bogatstvo glazbenog izričaja upotpunit će se sa starim običajima uz kočije, nošnje i druge rekvizite koji prezentiraju način i stil života iz nekih prošlih vremena.
U Večeri zagore nastupit će brojna kulturnom umjetnička društva, pučki pjevači, svirači na starim instrumentima i drugi, a vas pozivamo da pozdravite toplim pljeskom čuvare hrvatske kulturne baštine. To su :
KUD Srce Zagore, KUD Primorski dolac, KUD Grab, KUD Glavice, KUD Komoštre – Ogorje, KUU Andrija Matijaš Pauk, KUD Branimir 888 – Muć, KUD Kamešnica – Otok, KUD Ban Neorić – Neorić, KUD Pleter Dalmacije, KUD Naši korijeni – Kljaci, KUD Labišnica – Seget Vranjica, KUD Sedam Kaštela, prijatelji ojkavice iz Kaštela i guslar Dane Jurić.
Lijepo je istaknuti za kraja da organizator manifestacije KUD Srce Zagore, uz pokroviteljstvo Grada Solina i Turističke zajednice grada Solina sam događaj osmišljava i vodi kroz misao „Oj Zagoro, srce Dalmacije, šta bi bilo da mi tebe nije”.
I zato dođite u Solin na Gradinu već ovog petka 7. kolovoza u 21 sat i budite djelić umjetničkog programa koji čuva tradiciju i glazbene običaje puka Dalmacije i njene Zagore.
Više u kategoriji: kultura, glazba
Foto: solin-info.com
D. Šabić, mag. nov.