Apolitični

Večer posvećena Pepiti Turini održana u Sveučilišnoj knjižnici

Večer posvećena Pepiti Turini održana u Sveučilišnoj knjižnici


Večer posvećena Pepiti Turini, čileanskoj književnici hrvatskih korijena u povodu 110. godišnjice njenog rođenja, održala se u srijedu, 22. ožujka, u multifunkcionalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Događaj se odvijao u organizaciji Sveučilišta u Splitu, Sveučilišne knjižnice, Filozofskog fakulteta – Centra za hrvatske studije u svijetu i Hrvatske matica iseljenika podružnice Split.

Na skupu se moglo doznati zanimljive činjenice o Pepiti Turini, rođenoj 1907. godine u Čileu, u doba kada se nije pridavalo mnogo važnosti obrazovanju žena. Unatoč tome, ona je ostavila neizbrisiv trag u čileanskoj kulturi kao književnica, ali i kao jedna od osnivačica eksperimentalnog kazališta na Universidad de Chile. O njenom radu, a pisala je eseje, književne rasprave, priče i romane, u tisku je posvećeno više od 70 osvrta i književnih kritika.

O važnosti rada Pepite Turine na skupu su govorili student sociologije Krunoslav Malenica, a studentice sociologije Kristina Perišić i Antea Renje čitale ulomke Turininih djela na hrvatskome, a Alejandro Fabjan Plenkovic na španjolskome jeziku. Prikazan je i video uradak Branke Bezić Filipović, predsjednice Hrvatske matice iseljenika Split, o životu književnice, a iz Santiaga se putem Skypea javila i Karen Muller Turina, kćerka Pepite Turine.