Apolitični

Večer jarkih strasti na španjolski način

„El amor brujo“ (Ljubav čarobnica) & „La vida breve“ (Kratki život), koncertno-scenska izvedba baleta i opere Manula de Falle u izvedbi ansambala HNK-a Ivana pl. Zajca očekuje vas u srijedu 1. srpnja s početkom u 21:30 na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa i u koreografiji Ronalda Savkovića, orkestar, zbor i solisti Opere te ansambl Baleta i zbor „Schola Cantorum Rijeka“ izvode djela najznačajnijeg španjolskog skladatelja 20. stoljeća.

Ovo je sjajna najava kulturnog događanja koji na najbolji način pozdravlja riječko kulturno ljeto početkom srpnja, a posebnost projekta je u tome što su naslovi i imena nepoznati široj publici iako je najavljena glazba većini sigurno prepoznatljiva. Ovo je veliki baletni događaj u Rijeci s orkestrom od oko 70–ak članova.
Moderni plesni izraz približit će nas nepredvidljivoj andaluzijskoj prirodi i strastima koje izviru iz vrelog andaluzijskog tla, ističe za medije maestro Matvejeff te dodaje da je ova opera u dva čina skladana prema španjolskom libretu Carlosa Fernándeza-Shawa. Priča se vrti oko prelijepe mlade ciganke, strastveno zaljubljene u mladića zaručenog ženom iz višeg staleža. U glavnim ulogama pojavljuju se Anamarija Knego Vidović kao Sauld, ciganka, i Ivana Srbljan kao La Abuela, njena baka. Prvakinja baleta Marta Kanazir izvest će poznati španjolski ples kojim se stavlja naglasak na snažnu ženu sigurnu u sebe.

Ovo je vrhunska prilika pogledati balet i operu kao jedno djelo u Opatiji koja ubire do sada najbolje turističke rezultate, a neće nedostajati publike koja obožava ove vrste umjetnosti. Opatijo bajna, pjesmom si ispjevana, ali ovog srpnja i baletom, kao i opernom izvedbom članova ansambla HNK-a Ivana pl. Zajca.

Više u kategoriji: Kultura

Izvor i foto: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

D. Šabić, mag. nov.