Apolitični

Već u ponedjeljak u HNK Split komedija “Laponija”. Ulaz besplatan

Sljedećeg ponedjeljka, 18. svibnja, u splitskom HNK bit će izvedena komedija “Laponija”. Ulaznice kazalište neće naplaćivati, “bit će to”, kaže intendant Srećko Šestan, “poklon predstava, kao i svi ostali programi koje budemo održavali do početka priprema za Splitsko ljeto, s kojima završava redovita sezona splitskog HNK”.

Baletni ansambl je počeo s redovitim vježbama, održavaju se i korepeticije za soliste opere. Od sljedećeg tjedna će svi, i zbor i balet i orkestar, imati redovite probe.

Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, kaže: “Jučer smo započeli s probama. Ipak, ne možemo preko noći otvoriti kazalište. Široj publici možda i nije toliko to poznato, no balerinama i baletanima treba i po mjesec dana da uđu u formu, da budu fizički osposobljeni za nastup. Mi smo kazalište zatvorili 12. ožujka i otada su umjetnici radili od kuća. Inače, probe za balet koje smo jučer započeli radimo na velikoj pozornici, pa se plesači mogu držati propisane distance od metar i pol.”

Samo nekoliko dana od trenutka kada bude poznat precizan epidemiološki okvir za izvođenje programa, i riječki HNK Ivana pl. Zajca će, u prilagođenom gledalištu, prema riječima intendanta Marina Blaževića, krenuti s programom.

Skori početak bit će moguć zahvaljujući tome što se već tri tjedna u skupinama do 5 umjetnika te poštujući sve aktualne mjere i preporuke, pripremaju različiti programi malih formata kao što su monodrame, recitali i komorni koncerti te baletni dueti i sola.

Riječ je, kako pojašnjavaju, o posve novim programima produciranim upravo za vrijeme novih okolnosti. U tom će prvom razdoblju, u trajanju od dva do tri tjedna, biti izvedene i dvije dramske premijere: monodrama “Bonsai” u produkciji Talijanske drame te “Kralj Edip”, predstava s lutkama i glumcima na distanci, u produkciji Hrvatske drame.

Premijera baleta “Čipka” u koreografiji Maše Kolar planirana je, ukoliko to bude moguće, kako najavljuju, za 5. ili 6. lipnja u kazališnoj zgradi, a premijera predstave “Vježbanje života – drugi put” u drugoj polovici lipnja.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay