Apolitični

Već prvi dan 5000 oglasa s objektima za najam digitalnim nomadima u Hrvatskoj

Projekt udruge Digital Nomad Hrvatska cilja riješiti problem pronalaska prostora za stotine digitalnih nomada već u RH.

Otkad je među prvim članicama Europske unije zakonski regulirala jednogodišnji privremeni boravak za digitalne nomade iz trećih država i počela s izdavanjem digitalnih viza za njihov boravak, Hrvatska uživa u dobru glasu i ugledu među tom skupinom zaposlenika.

Prema istraživanju koje je proveo NomadList.com, samo u srpnju ove godine u Hrvatsku je ušlo 3000 digitalnih nomada – 1200 u Zagreb, 1200 u Split i 600 u Dubrovnik. Riječ je o ljudima koji svojim poslom nisu vezani uz određenu lokaciju, no moraju imati pristup digitalnim tehnologijama i dobroj internetskoj vezi.

Po poželjnosti odmah do Japana

Međutim, u svom tom “boomu” digitalni nomadi naišli su na izazov – smještaj. Naime, Jan de Jong, inicijator dobivanja dozvole za digitalne nomade te suosnivač i predsjednik udruge Digital Nomad Hrvatska, kaže da jedva prati svoj “inbox” pretrpan pitanjima digitalnih nomada o tome gdje mogu pronaći stanove, kuće ili vile na srednjoročni ili dugoročni najam u Hrvatskoj.

Istovremeno ga pak, tvrdi, vlasnici nekretnina pitaju gdje mogu navesti svoju jer ciljaju upravo na digitalne nomade na kraći ili duži period izvan sezone. Odgovor na ovaj izazov dao je najnoviji projekt udruge Digital Nomad Hrvatska – platforma DNAStay.com čiji je cilj povezati vlasnike nekretnina u Hrvatskoj s digitalnim nomadima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay