Apolitični

Važna poruka svima koji žive od turizma: ima još vremena do datuma koji će biti ključan, ali ako ‘korona‘ potraje i nakon njega, neće biti dobro

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić pak uvjeren je kako zbog koronavirusa neće biti velikih gospodarskih potresa.

– Kada se rade ekonomske analize neke epidemije ili pandemije onda se procjenjuju tri razine. Gleda se je li ona blaga, srednja ili visoka. Ovo je zasad po broju oboljelih i umrlih više nego blaga epidemija. Kad se to pretvori u brojke, onda donosi pad od nekih 0,5 posto, što je na globalnoj razini oko 500-600 milijardi eura godišnje. Što se tiče Hrvatske, ako ovo završi u roku mjesec dana, ne prijeti nam gospodarski pad – uvjerava Jurčić.

Ključan je, kaže, Uskrs.

– Ako za uskrsne blagdane budemo imali epidemiju, onda ćemo tek moći dati konkretnije procjene što bi moglo biti dalje. Bude li se i nakon toga virus nastavio širiti Europom, to će svakako utjecati na putovanja, a onda može ugroziti i našu sezonu. Kad bismo imali više nego desetpostotni pad u turizmu, onda bismo ušli u proračunski deficit – zaključuje Jurčić.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay