Apolitični

VAXINIA, GMO-VIRUS KOJI SELEKTIVNO UBIJA STANICE VELIKOG BROJA RAZLIČITIH TIPOVA KARCINOMA

Nakon ohrabrujućih rezultata s pokusnim životinjama, znanstvenici će kliničkim ispitivanjem na ljudima testirati učinkovitost i sigurnost korištenja genetski modificiranog virusa koji uništava stanice raka

Započeo je završni klinički dio ispitivanja terapijske učinkovitosti eksperimentalnog lijeka protiv raka nazvanog CF33-hNIS / Vaxinia. Posebnost ovog ispitivanja je to što je posrijedi testiranje terapijske učinkovitosti jednog genetski modificiranog mikroorganizma, točnije rečeno virusa koji posjeduje takozvana onkolitička svojstva: sposoban je inficirati, zaraziti i ubiti stanice karcinoma bez oštećivanja okolnog zdravog tkiva.

U sklopu testiranja koje se nakon eksperimentalnih tkivnih i životinjskih modela sada provodi na ljudima, prva je doza primijenjena na prvom ispitaniku, pacijentu s razvijenim metastazama malignog tumora.

Prethodne (pretkliničke) studije pokazale su da je CF33-hNIS već u malim dozama učinkovit protiv staničnih kultura i životinjskih modela različitih tkivnih tipova karcinoma dojkedebelog crijevagušteračejajnika i pluća.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Chokniti Khongchum: https://www.pexels.com/photo/person-holding-laboratory-flask-2280571/