Apolitični

Vaš laptop ne podržava Windows 11? Pentium 4 iz 2006. godine to vrti bez problema!

Kada je Microsoft najavio novi Windows 11 operacijski sustav, mnogi su s pravom ostali nezadovoljni zato što njihova računala (stolna ili laptopi) ne mogu službeno instalirati novi sustav. Microsoft je ograničio Windows na samo posljednjih nekoliko generacija procesora iako su i oni stariji i više nego sposobni da ga vrte. Potkrala im se greška i to jedna toliko zanimljiva, da procesor iz 2006. godine može službeno instalirati Windows 11!

Riječ je o starom Intel Pentium 4 661 čipu koji je svijetlo dana ugledao još 2006. godine te je imao samo jednu jezgru. Prema službenoj dokumentaciji, Windows 11 traži čip s minimalno dvije jezgre i 1GHz takta, ali je Microsoft zaboravio nadodati ovoliko staru seriju čipova u listu nepodržanih za Windows 11.

Na YouTubeu, korisnik Carlos_SM1995 je instalirao Windows 11 te možete na videu pogledati koliko uspješno ovaj prastari čip vrti najnoviji operacijski sustav. Iako postoje načini da se i na nepodržana računala lako instalira novi Windows 11, očigledno je Microsoft ograničavanjem htio prividno povećati sigurnost sustava, a u stvarnosti podržati prodaju novih laptopa i računala od svojih partnera.

Cijeli članak možete pročitati na: bajtbox.com

Foto: Youtube screenshot