Apolitični

Varaždin je postao mjesto za slavlje glazbene baštine europskih zemalja

Varaždinske barokne večeri započele uz citat prof. Marijana Zubera “Da, kultura puno košta, ali nekultura još i više” i koncert Irskoga baroknog orkestra

Rujan je najbarokniji mjesec u Hrvatskoj. Posljednjih jedanaest godina prvo na jugu zablista Korčulanski barokni festival, poput bisera u rastvorenoj školjci, a onda se na sjeveru širom otvore vrata čitave prebogate riznice Varaždinskih baroknih večeri, čije je 52. izdanje svečano otvoreno prošlog petka.

Na završnom koncertu u korčulanskoj katedrali sv. Marka sigurno nisam bio jedini kojem su Škoti, sjajni vokalni ansambl Octavoce, slomili srce otpjevavši za rastanak staru škotsku baladu “Loch Lomond”. A onda su u Varaždin s iste strane svijeta stigli Irci i zapalili na samom početku jedan od mnogih glazbenih krijesova koji će sljedeća dva tjedna grijati publiku Varaždinskih baroknih večeri ne samo u Varaždinu, nego i u brojnim mjestima čak šest hrvatskih županija. Ovogodišnja zemlja partner festivala je Republika Irska, a Irski barokni orkestar nastupio je kao prethodnica jakih glazbenih snaga zemlje koja se diči harfom kao nacionalnim simbolom.

Sve do 9. rujna nizat će se atraktivna glazbena i druga događanja. Na internetskoj stranici vbv.hr naći ćete katalog riznice ovogodišnjeg festivala s mnoštvom razloga da se tko god može zaputi u Varaždin. 

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay