Apolitični

Vapaji gladnih i loše smještenih sportaša na Olimpijskim igrama u Pekingu

Zimske Olimpijske igre u Pekingu nisu toliko bajne kao što se čine. Sportaši i dužnosnici žale se na loše životne i vremenske uvjete, ali i pravila vezana uz covid.

Njemački trener u alpskom skijanju Christian Schwaiger kritizirao je ugostiteljstvo u Pekingu i izrazio zabrinutost zbog ograničenih mogućnosti hrane za profesionalne sportaše visokih performansi. “Ugostiteljstvo je krajnje upitno jer to zapravo uopće nije cateringu. Nema toplih obroka. Ima čipsa, malo orašastih plodova i čokolade, i ništa više. To pokazuje nedostatak fokusa na sport visokih performansi” rekao je Schwaiger za The Sun. Tim SAD-a navodno je došao pripremljen i donio dodatnu hranu na Zimske igre, uključujući vrećice tjestenine.

Također je bilo zabrinutosti oko toga kako se covid rješava u Olimpijskom selu. Valeria Vasnetsova, ruska natjecateljica u biatlonu, na Instagramu je pisala o svojim iskustvima pod strogim uvjetima karantene u Pekingu. “Jedem isto za doručak, ručak i večeru već pet dana. Smršavila sam dosta i kosti mi strše. Ne mogu jesti ništa drugo, ne znam ništa o svojim covid testovima, napisala je Vasnetsova u obrisanoj objavi na Instagramu. Vasnetsova je dodala kako samo spava jer nema snage ustati iz kreveta, a zbog lošeg cateringa jede samo tri šake tjestenine dnevno. “Boli me trbuh, jako sam blijeda i imam velike crne krugove oko očiju. Želim da sve ovo završi. Svaki dan plačem. Jako sam umorna”, rekla je za Associated Press. Dodala je kako su i neki sportaši dobivali lošiju hranu od drugih. 

Poljska brza klizačica Natalia Maliszewska rekla je da je bila traumatizirana nakon što su je dužnosnici pustili iz izolacije i vratili u Olimpijsko selo u tri sata ujutro i potom je opet vratili u izolaciju tvrdeći da su pogriješili. “Sjedila sam u tri ujutro u vozilu hitne pomoći. Plakala sam kao luda jer nisam znala što se događa. Uopće se nisam osjećala sigurno”, rekla je 26-godišnja Maliszewska, prenosi Reuters. Dodala je kako su joj rekli da je to zbog političkih razloga koje ne bi razumjela.

Nisu samo hrana i protokoli o covidu ono što je uznemirilo sportaše i dužnosnike. Vremenske neprilike također otežavaju sportašima da se natječu u svom najboljem izdanju. Šef švedske momčadi Anders Bystroem rekao je da su on i njegov tim razgovarali o podnošenju zahtjeva Olimpijskim dužnosnicima da promijene vrijeme utrke kako bi izbjegli brutalne uvjete. “Fridu Karlsson hladnoća je potpuno uništila jer je ženski skiatlon bio u 16 sati. Nije dobro što sprint počinje još kasnije… U isto vrijeme, mislim da neće biti moguće promijeniti vrijeme zbog olimpijskog rasporeda” rekao je Bystroem.

Cijeli članak možete pročitati na: miss7zdrava.24sata.hr

Foto: Autor kremlin.ru, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=114970753