Apolitični

Valamar i Infobip sudjeluju u stvaranju startup kampusa pulskog sveučilišta

Velike istarske tvrtke Valamar Riviera iz Poreča te Infobip iz Vodnjana sudjelovat će u stvaranju novog startup kampusa pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

Kampus će se smjestiti na prostoru bivše Mornaričke bolnice koju je prošli tjedan Istarska županija ustupila pulskom Sveučilištu.

Oni će tamo pak urediti predavaonice i sadržaje za studente Filozofskog i Informatičkog fakulteta te Fakulteta odgojne i obrazovne znanosti, ali i kampus koji će spojiti znanost i realan sektor. U obnovu Mornaričke bolnice namjeravaju uložiti 50 milijuna kuna.

– U sklopu urbane obnove Pule stara Mornarička bolnica planirana je za obrazovne namjene s ciljem razvoja Grada na znanosti i istraživanju i visoko educiranim kadrovima.

– Startup kampusi polako se otvaraju u svijetu na način da ih otvaraju velike korporacije koje imaju problem s radnom snagom jer visoko obrazovana radna snaga nema specijalnosti i vještine po završetku studija koje su njima potrebne. U takvim uvjetima, budući da je kapital ‘jednoroga’ veći od kumulativnog BDP-a desetak zemalja članica EU, ovisno koje zemlje mjerimo, ‘jednorozima’ se više isplati financirati i otvarati svoje startup sveučilišne kampuse gdje će se studenti besplatno educirati jer nema upisnina, a te iste tvrtke će plaćati najbolje profesore da održavaju predavanja.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr