Apolitični

Uzlijeće ‘sin Concordea‘. Let između Londona i New Yorka sa šest i pol sati na tri i pol sata

Najveća svjetska zrakoplovna tvrtka objavila je ugovor o kupnji flote novih visokotehnoloških zrakoplova nazvanih “sin Concordea”, što znači povratak nadzvučnih transatlantskih letova do kraja ovog desetljeća – javlja Telegraph.

American Airlines je u utorak odlučio kupiti do 20 zrakoplova Overture od tvrtke Boom Supersonic, s opcijom produljenja narudžbe na 40. Očekuje se da će ovi mlaznjaci prevoziti putnike od 2029. na linijama od Miamija do Londona i od Los Angelesa do Honolulua.

To bi označilo povratak nadzvučnih transatlantskih putovanja nakon gotovo 20 godina pauze, odnosno povlačenja Concordea od strane British Airwaysa 2003. godine.

REVOLUCIONARNI DIZAJN

Iz Booma kažu da će Overture prevoziti 65 do 80 putnika i putovati dvostruko brže od većine komercijalnih zrakoplova, uz brzinu od otprilike 2000 km/h. Time će se smanjiti vrijeme putovanja između Londona i New Yorka sa šest i pol sati na tri i pol sata. Let između Londona i Miamija bi također bio skraćen s otprilike devet i pol sati na manje od pet.

“Overture je revolucionaran u svom dizajnu i iz temelja će promijeniti način na koji razmišljamo o udaljenosti”, rekao je osnivač i izvršni direktor Booma Blake Scholl i dodao kako će Overture ”učiniti svijet dramatično pristupačnijim za desetke milijuna putnika”.

Ni Boom ni avioprijevoznici nisu objavili očekivanu cijenu putničke karte, ali Scholl je još ranije rekao: “Ovo sam započeo jer sam bio tužan što nikada nisam uspio letjeti Concordeom. Čekao sam, ali nitko to nije uradio, pa sam odlučio. U konačnici želim da ljudi mogu stići bilo gdje u svijetu u pet sati za 100 dolara. Da biste to postigli, morate poboljšati učinkovitost goriva, ali korak po korak nadzvučni zračni promet postat će dostupan”, podsjeća Guardian na njegovu izjavu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: BOOM SUPERSONIC Računalna grafika