Apolitični

Uživajte u ovom ljetu, bit će najhladnije u sljedećih 30 godina! Mediteranska klima se mijenja u suptropsku, suša je katastrofalna…

U noći sa četvrtka na petak na središnju Italiju – Umbriju, Lacij i Abruzzo – survalo se u nekoliko sati 25.306 munja, od kojih više od 11.000 na metropolitansko područje Glavnoga grada Rima.

Preko njega je prešla i pijavica razvaljujući stabla, štekate i još koješta. Jedan detalj, nevažan ali slikovit: dok sam pritrčao zatvoriti prozor u radnoj sobi, vrtlog vjetra je unutra, u sobi, digao u zrak mobitel i bacio ga na pod, a za njim i hrpu papira. Vani je pljuštalo kao iz kabla, refuli su kišom mlatili vodoravno. Sastavilo se nebo sa zemljom – kako se to kaže.

Takve oluje, monsunskog tipa, nisu više rijetkost u Rimu. Dokaz više da se klima od mediteranske mijenja u suptropsku. I to je samo jedna od posljedica globalnog zatopljenja, koje smo sami sebi zakuhali u posljednjih 150 godina, ali koje se zahuktalo tek pošto su znanstvenici sa svih strana naznačili što nam se piše, ne obuzdamo li ga. Antonio Sanò, koji vodi servis Meteo.It, podsjeća da je u posljednjih trideset godina prosječno zagrijavanje Zemlje teklo brže nego u prethodnim desetljećima. A mediteranski areal se zagrijava dvadesetak posto više nego okolne kopnene mase, rekla je za Net.Hr Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti hrvatskog Ministarstva gospodarstva.

RASUŠENO TLO

To što nam se piše nekima je krajnje pozitivno. Eto, notorni Donald J. Trump je prije dva dana rekao da ćemo, blago nama, mnogi dobiti s prozora pogled na more kad se povisi razina oceana. Baraba bi bio kadar tješiti nas da će naši potomci direktno s prozora zaimati riblju juhu, kad se more dodatno dogrije.

Na žalost, od tih vehementnih monsunskih oluja s pljuskovima mala je korist žednoj zemlji. Kiša kroz rasušeno rahlo tlo samo prođe, ne natopivši ga. I nakon tog povodnja i u Laciju i u Umbriji na snazi je oblasno izvanredno stanje zbog suše, ali to je gotovo pa šala u usporedbi s katastrofalnom sušom koja upropaštava svu sjevernu Italiju: Val d’Aostu, Pijemont, Liguriju, Lombardiju, Emiliju i Romagnu, Veneto, Tridentsku i Južni Tirol, te Furlaniju i Primorsku.

I još nas tješe da uživamo u ovom ljetu, jer će biti najhladnije u sljedećih tridesetak godina.

Sa sadašnjim trendom, potkraj srpnja bit će isključeno iz vodoopskrbne mreže, a tada će možda i Papu nagovarati da predvodi procesiju i molitvu za kišu, kao što su već učinili neki biskupi na sjeveru zemlje. Zasad nije upalilo.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay