Apolitični

Uzgajanje krvnih žila, laserske oči… Astronauti su u Međunarodnoj svemirskoj postaji proveli gotovo 3000 znanstvenih eksperimenata

U studenom 2000. prvi čovjek ušao je u dvomodalnu Međunarodnu svemirsku postaju ISS, a samo tri mjeseca kasnije Europska svemirska agencija ESA je gore, u orbiti oko Zemlje, izvela i svoj prvi znanstveni eksperiment. Otad do danas astronauti su na ISS-u proveli oko 3000 znanstvenih eksperimenata


Najviše istraživanja posvećeno je biologiji i biotehnologiji, više od 1200 njih. Odrađeno je i skoro 600 tehnoloških istraživanja i eksperimenata, skoro 400 edukativnih programa, oko 300 istraživanja ljudskih sposobnosti te niz fizikalnih opita i projekata vezanih uz znanost o Zemlji i svemiru.

Ovo su samo neka od istraživanja, provedenih u Međunarodnoj svemirskoj postaji, čiji su rezultati iskorišteni i na Zemlji:

Brain-DTI

U ovoj su studiji snimljeni mozgovi astronauta kako bi se izmjerila njihova ‘plastičnost’, odnosno koliko se brzo njihov mozak prilagođava novim uvjetima. Utješan je zaključak da se mozak iznenađujuće dobro prilagođava iako istraživanja nagovještavaju da ga učinci lebdenja u bestežinskom stanju zauvijek obilježavaju.

Uzgajanje krvnih žila

Zašto bi se krvne žile samo promatrale; zašto ih ne bismo i uzgojili? Ovaj eksperiment iskoristio je bestežinsko stanje kako bi utvrdio možemo li uzgojiti nove trodimenzionalne organe. Na Zemlji gravitacija vuče stanice dolje, čineći 3D strukture teže dostupnima u laboratoriju.

ID broda

Ovaj eksperiment nije istraživao ljude, ali je doslovno spasio živote. Prijemnik za globalni nadzor prometa Vessel-ID testiran je izvan laboratorija Columbus i uhvatio je signal za pomoć s ribarskog broda, nakon čega su alarmirane službe i pokrenuta potraga na moru. Ono što smo naučili iz ovog eksperimenta sada leti kao samostalni satelit.

Imunološki sustav pod stresom

Eksperiment Immuno zauzeo je holistički pristup istraživanju stresa korištenjem upitnika, uzoraka krvi i očitavanja temperature astronauta. Istraživači su razvili nove načine analize malih količina krvi kako ne bi iscrpili ionako iscrpljene zalihe astronauta. Sada se hardver i metode koji se koriste dijele s medicinskom zajednicom kako bi se pomoglo zbrinjavanju novorođene djece koja imaju još manje krvi za analizu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay