Apolitični

Uzbunaaa u Imotskom! ‘Kome smeta Strauss i njegova polka, nek budu podalje od nas‘

Ugodan dan,blagdansko prijepodne,cijele obitelji slile se na trg da slušaju svoj kako mu tepaju”simfonijski orkestar”,koji ne svira samo tamo neke marševe,već i skladbe poput jednoga G. Verdija, J. Haydna, F. V. Suppea, D. Shostakovicha, A. Reedea, J. Handela i mnogih drugih.

Eto zaboravismo u cijeloj uzbuni onoga koji se diljem svijeta posebno za Božićne i Novogodišnje blagdane itekako sluša,a posebno je omiljen u repertoaru imotskih glazbara,Johann Strauss mlađi “kralj valcera”.

Dakako njegova polka Auf der Jagd” u kojoj je jedan od instrumenata i lovačka puška,iz koje posebno obučeni lovac opali u određenim notnim terminima tri hitca,itekako je poznata Imoćanima jer su je imali u svom gradu doživjeti nekoliko puta i to u svojoj kino dvorani. I eto imotski glazbari zasviraše i tu polku,plješće se i onda…?

Negdje iz mnoštva publike uredno obučen u galantno lovačko svečano odijelo s kravatom, inkolanom košuljom,s puškom na ramenu ukaza se Grgo Nikolić, svima poznati Imoćanin od kolina i još stavio naočale.Oni koji poznavahu i Straussa i njegovu polku,a takvih je bar 99,9 posto sa znatiželjom su gledali gdje će se Grgo smjestiti kako bi na znak maestra kapelnika prof. Ljubomira Glibote točno po notama ispalio tri hitca u zrak. Dakako s patronama koje imaju startno paljenje i još malo u patroni konfeta. I tako Grgo se namjesti i kada opali prvi hitac onih jedan posto legnu na skaline,zaštite glavu,neko zaviknu uzbunaaaaaaa, golubovi s okolnih krovova poletješe pomiješa se njihova panika uz smjeh i pljesak onih 99,9 posto gledatelja i slušatelja.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by freepic.diller on Freepik