Apolitični

Uzbuna zbog obnove katedrale Notre Dame: ‘To će biti poput Disneylanda!’

Otkad je požar 9. prosinca 2019. zahvatio parišku katedralu Notre Dame, pregovori o obnovi postali su goruća tema klerikalnih i arhitektonskih krugova. Podjele su nastale između onih koji smatraju da se katedrala mora obnoviti u tradicionalnom kršćanskom stilu te onih koji smatraju da se taj vjerski simbol mora unaprijediti u skladu s današnjim vremenom. Projekt obnove katedrale strogo je povjerljiv. No neke je detalje nedavno razotkrio pariški arhitekt belgijskih korijena Maurice Culot za britanski list Daily Telegraph.

– To će biti poput Disneylanda u Notre Dameu – izjavio je.

– Ono što predlažu nikad ne bi moglo biti učinjeno u Westminsterskoj opatiji ili u bazilici Svetog Petra – rekao je. Pojavit će se tematske kapelice s naglaskom na Afriku i Aziju, biblijski citati bit će projicirani na zidove kapele na raznim jezicima, uključujući mandarinski, gotički ambijent bit će zamijenjen toplijom rasvjetom.

– Poput djetinjastog tematskog parka – usporedio je arhitekt. Prethodno je u intervjuu za Sud Culot pozvao crkvene dužnosnike da ”ne diraju svjetski spomenik s nemarom”.

Culot nije jedini stručnjak koji trenutačno diže uzbunu zbog obnove katedrale. Crkvene ideje, koje će se financirati s 845 milijuna eura donacija za obnovu, osudili su konzervativci i tradicionalni katolici. Boulevard Voltaire, web stranica koja promovira konzervativno mišljenje, prozvala je plan ”drugom štetom nakon požara”.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay