Apolitični

Uzbuna zbog cjepiva kojeg smo najviše naručili. Ovo su nuspojave…

OBUSTAVLJANJE cijepljenja cjepivom AstraZenece u dvadesetak zemalja širom svijeta izazvalo je zabrinutost čak i u državama koje takvu odluku još uvijek nisu donijele, uključujući i Hrvatsku.

Kao razlozi za obustavljanje navode se slučajevi zgrušavanja krvi nakon cijepljenja koje je kod nekih ljudi uzrokovalo smrt.

Ključne agencije za sada odbacuju povezanost

U Hrvatskoj se danas sastala Stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kako bi ocijenila moguću uzročno-posljedičnu povezanost između primjene cjepiva AstraZenece i prijavljene sumnje na nuspojavu plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe. Ona je donijela zaključak kako uzročno-posljedična povezanost cjepiva i nuspojave nije vjerojatna.

Prema rezultatima metaanalize 42 studije kojima je bio obuhvaćen 8271 pacijent, kod oboljelih od covida-19 stopa venskih tromboembolija bila je oko 21%, stopa dubokih venskih tromboza 20%, stopa plućne embolije 13%, a arterijske tromboembolije 2%. Ukupna stopa smrtnosti kod pacijenata s tromboembolijom bila je 23%, a među oboljelima bez tromboembolije 13%. Izgledi za smrtnost bili su za 74% veći među pacijentima koji su razvili tromboemboliju u usporedbi s onima koji nisu.

Budući da su neke zemlje, poput Njemačke, zabilježile neobične slučajeve tromboembolije koji su inače vrlo rijetki, zanimalo nas je jesu li nuspojave cjepiva AstraZenece po nečemu drugačije od uobičajenih tromboembolija koje se bilježe u necijepljenoj populaciji. Drugim riječima, jesu li one po nečemu opasnije?

“Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije pri Europskoj agenciji za lijekove trenutačno ocjenjuje sve dostupne podatke. Ishod ocjene očekuje se u četvrtak. Detaljnije informacije o slučajevima bit će dostupne tek nakon završetka ocjene”, tumače u HALMED-u.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay