Apolitični

Uz malo vjetra eto regate u Šibeniku…

Športsko-turistički događaji ne jenjavaju u gradu športa, glumaca, festivala i radišnih ljudi. Ovog vikenda, od 30. listopada do 1. studenog, u Šibeniku se organizira druga ovogodišnja regata dvobojskog jedrenja. Ponovno ju je organizira Wave Sailing koji tvrde da je „match race” tip jedrenja u nas nepravedno zapostavljen, pa se nakon planetarno poznatog ACI Match Race-a nije dugi niz godina organizirala niti jedna regata tog tipa. Srećom, kažu postoje jedriličari koji su njegovali ovu vrstu jedrenja. Nastupali su na regatama u inozemstvu, a najviše među njima se istaknula posada koju je okupio Tomislav Bašić. Drugi ovogodišnji match race u Šibeniku bit će u kategoriziran kao Grade 4. Trenutno je prijavljeno sudjelovanje 6 posada. Većina je s velikim međunarodnim iskustvom i plasmanima na ISAF-ovoj i WMR-ovoj rang ljestvici. U Šibeniku su svoj nastup najavili još i pobjednici regate iz lipnja, posada predvođena Hrvojem Petrovićem. Za neupućene, to je posada koja je uz Bašićevu trenutno jedina koja nastupa pod hrvatskom zastavom u inozemstvu. Iz Slovenije će na regatu stići dvije posade dok se na listi nalazi još i posada Lovre Perhata, mladog splitskog trenera jedrenja.

U statusu najavljenih su još dvije posade, jedna austrijska i jedna hrvatska, ali očekuju se prijave još nekih ekipa. Program regate najavljuje dva kruga jedrenja svatko protiv svakog, tzv. round robini. Naravno, glavni uvjet za održavanje programa je dovoljno vjetra. Ako bude problema s njim, održat će se samo jedan i kasnije polufinalna i finalna jedrenja.
Dobra strana postavljanja regatnog okupljanja u match raceu jest što ne postoji točno definirana duljina regatnog polja. Tako se u slučaju laganijih vjetrova udaljenost između bova može skratiti toliko da se odjedri sve što je potrebno, a u svakom slučaju je moguće polje postaviti što bliže obali i zainteresiranoj publici. Tako će biti i u Šibeniku. Polje će se nastojati postaviti što bliže rivi, pa ako budete u mogućnosti, svratite i u ugodnoj šetnji, piću u nekom od obližnjih lokala pratite jedriličare na moru.
Još za kraj najavimo da ovo nije posljednje match race događanje koje najavljuje Wave Sailing Center za ovu godinu. Još jedna regata i to za jedan stupanj jača od ove, Grade 3, organizirat će se 18. – 20. prosinca. Za nju je već pokazan interes u inozemstvu, pa su uz naše domaće posade već stigle prijave iz Austrije i Slovenije!

Više u kategoriji: Šport; Hobi
Izvor i foto: sibenik.hr
D. Šabić, mag. nov.