Apolitični

UZ HAPTIČKE GLAZBENE GADGETE NE TREBAJU VAM NI INSTRUMENTI NI SVIRAČKO UMIJEĆE

Nova generacija prijenosnih naprava za stvaranje glazbe omogućuje ljudima korištenje pokreta tijela za stvaranje zvukova, zaobilazeći pritom zamoran proces učenja sviranja nekog instrumenta

Novost na tržištu su razni ručni i nosivi uređaji koji ljudima omogućuju korištenje gesta, zaslona osjetljivih na dodir ili gumba za stvaranje pjesama, a pojavio se i niz akademskih istraživanja posvećenih haptičkom muziciranju, poznatom i kao “Internet glazbenih stvari”.

Švicarski Mictic osmislio je tako par narukvica koji se prodaje po cijeni od 119 dolara. Ovaj izum omogućuje korisnicima da generiraju zvukove raznih instrumenata – gitare, klavira, bubnjeva, violončela – mašući rukama na kontrolirane načine. 

Orba je ručni prijenosnik veličine hamburgera koji se prodaje po cijeni od 99 dolara. To je istovremeno sintesajzer, looper i kontroler koji vam omogućuje stvaranje pjesama intuitivnim pokretima poput tapkanja, klizanja i mahanja. 

Tu je i Donda Stem Player, uređaj koji podržava Kanye West, sada poznat kao Ye. Riječ je o glazbenom gadgetu koji vam omogućuje slušanje glazbe i upravljanje njome u realnom vremenu, a sve to za 200 dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay