Apolitični

„Uz gangu i bukaru” čuvar tradicije i običaja

Već devetu godinu Klub Ciste Velike i prijatelja ostvaruje izuzetno uspješni festival tradicije, običaja i hrvatske kulturne baštine, spoj hrvatskog sjevera i juga – „Uz gangu i bukaru koji se održava u Cisti Velikoj, 7. i 8. kolovoza 2015. Ovo je bio povod da uz čašicu hladne izvorske vode porazgovaramo s Franom Rojnicom koji godinama neumorno s probranim prijateljima održava festival vrijednosti i baštine na životu. Zatekli smo ga u njegovoj rodnoj kući u Cisti koja se pretvorila u organizacijski prostor baštinske manifestacije koja iz godine u godinu luči odlične rezultate, posjete gledatelja i što je najbitnije, promovira kulturu i običaj hrvatskog čovjeka na ovim prostorima.
U dva dana festivala održavat će se natjecanja u tradicijskim igrama i sportovima, dok će završna večer uključivati festival tradicijske glazbe u kojem je posebni naglasak stavljen na sudjelovanje mladih pjevača i svirača tradicijske glazbe do 25 godina.
Frano, godinama početkom kolovoza vaše srce i srca prijatelja nešto jače otkucava, s obzirom na to da ste utkali sebe u program „Uz gangu i bukaru” koji je uistinu na dobro došao svima.
– Da, dobro ste rekli Denis, tako je, srce lupa brže i jače, ali zbog sreće i dolaska još jedne manifestacije u naš kraj; pripreme teku kako treba, doduše, malo nas vrućina usporava, ali sve će na kraju biti u redu. Mislim da ćemo u naredni vikend od petka do nedjelje pripremiti sve što nam treba. Pokrenuta je akcija čišćenja prostora, kreće i priprema pozornice sa svjetlima i tehnikom, scenografija, a po završetku, sjedalice i prigodna mjesta za gledatelje, goste, uzvanike i ljubitelje narodnih običaja i tradicije, a sve kako bi se ugodno osjećali u večerima hrvatske tradicijske kulturne baštine.

Godinama ste gosp. Rojnica neumorni borac koji uz poteškoće, pa i neka nerazumijevanja institucija, imate polučen uspjeh ove prigodne i vrlo vrijedne manifestacije.

– Pa, hvala vam što ste to primijetili, uistinu se nekolicina ljudi, zaljubljenika u stare tradicijske običaje i kulturu, sa željom i energijom zalažu za gangu i bukaru , za jedno lijepo i ugodno druženje i za očuvanje običaja koji su nas predstavljali u prošlosti, a mi ih čuvamo za budućnost. Žao mi je što nas neke institucije ne razumiju, pa kad ih zovemo, nitko se ne pojavi na otvaranju, no to nam daje još jaču snagu i volju za uspjehom, te se nadamo kako će nas primijetiti kao odgovorne i dobre ljude, čuvare tradicijske kulture dalmatinskog kraja. Od ove godine idemo pod novim nazivom fešte „Spoj Hrvatske i cijeloga svijeta – uz gangu i bukaru”.Obratili smo se našim dragim iseljenicima koji su najavili dolazak u Cistu na lokalitet Zadužbina, a nekima smo omogućili izravno uključenje putem video zida, društvima iz Argentine, Njemačke i nekih drugih zemalja.

Kakva vam je poruka gospodine Rojnica?
– Želimo ugostiti što veći broj ljudi u vikendu kada se održavaju ovakve svečanosti. Za svakoga koji će nas posjetiti na novom izdanju manifestacije Uz gangu i bukaru imamo toplu riječ i veliko srce. Dođite i budite uz nas.
Hvala vam na razgovoru i želim vam puni uspjeh.
– Hvala vama.
Više u kategoriji: kulturna baština
D. Šabić, mag, nov.