Apolitični

Uvod u Split Film Festival u Ljetnom kinu Bačvice

Započeo je uvodni dio ovogodišnjeg 21. izdanja Split Film Festivala, a trajat će još tri dana do 4. rujna, kako je najavljivano. U uvodnom dijelu festivala prikazivat će se četiri filma s prošlogodišnjeg Split Film Festivala, a prvu večer otvorio je američki film iz 1981. godine Roar.

Film je prikazan na prošlogodišnjem izdanju festivala, a zbog svoje zanimljive radnje i stila snimanja, ove godine pripala mu je čast pozdravljanja filmske publike i gostiju Split Film Festivala.

Uvod u Split Film Festival

Pred ipak skromnom broju publike, pozornica Ljetnog kina Bačvice projicirala je film Roar, redatelja Noela Marshalla, smatran jednim od filmova snimljenih u najopasnijim mogućim uvjetima. Naime, Noel Marshall i njegova žena Tippi Hedren, koja također glumi u filmu, nakon odlaska u Afriku i upoznavanja opasne situacije u kojoj se nalaze divlje mačke tog područja odlučili su snimiti film. Snimanje i produkcija filma trajali su 11 godina, a  prikazali su priču o dva slona i 110 divljih mačaka koji su živjeli zajedno s Hankom, tj. Noelom Marshallom. Cijela priča obavijena je tematikom krivolova na ove predivne životinje te borbom za teško kažnjavanje takvih prijestupa protiv prirode. Tijekom snimanja filma brojni članovi filmske postave bili su ozlijeđeni, ali na sreću, nitko ozbiljnije.

Publika Ljetnog kina često se tijekom filma smijala neobičnim situacijama koje su zatekle Hankovu obitelj koja mu dolazi u posjet baš u trenutku kada njega nema doma, a kao dobrodošlicu ugledaju 110 lavova, tigrova, puma i pantera. No šalu na stranu, osim smijeha, poanta filma je bila zadiviti pričom o neobičnom suživotu čovjeka i životinja te potaknuti na razmišljanje o našoj ulozi u odnosu čovjeka i prirode.

Iako brojčano skromna, publika Ljetnog filma Bačvice još je jednom je pokazala koliko cijeni filmske događaje u svom gradu, te vjerujemo da će i nastavak uvertire u Split Film Festival koji večeras predstavlja danski dokumentarac Fassbinder nastaviti privlačiti ljubitelje filma i filmskih događanja u gradu Splitu te da će program Ljetnog kina Bačvice odlično zagrijati sve filmoljupce za glavni program Split Film Festivala koji kreće 10. rujna.