Apolitični

Uvod u Split Film Festival 2016.

Split Film Festival ili Međunarodni festival novog filma u svom 21. izdanju ove godine održat će se u razdoblju od 10. do 18. rujna, a na programu festivala naći će se brojni domaći i svjetski filmski uradci u različitim konkurencijama.

 

Kako na ovogodišnje izdanje festivale ne biste došli nepripremljeni, iz organizacije spremaju uvertiru u filmski program te četverodnevni pregled filmova prikazanih na prošlogodišnjem festivalu.

Split Film Festival

Split Film Festival najstariji je međunarodni filmski medijski festival u Hrvatskoj, osnovan 1996. godine, a svoje ime svake godine iznova opravdava bogatim filmskim programom koji odolijeva tradicionalnim filmskim tehnikama, ali i invaziji tehnologije filmske digitalne slike.

Uvertira u sam festival odvit će se nekoliko dana ranije od najavljenog početka festivala, točnije od 1. do 4. rujna u Ljetnom kinu Bačvice gdje će se prikazati četiri filma s prethodnih filmskih festivala. Filmske projekcije za sva četiri dana započet će u 20:30, a svi koji su propustili prošlogodišnje izdanje Split Film Festivala imaju pravo na popravni koji će ih ujedno i uvesti u ovogodišnje izdanje festivala.

Na program uvodnog dijela festivala tako će se naći američki film Rika iz 1981. godine smatran jednim od najopasnijih filmskih ostvarenja ikada snimljenim. Naime, redatelj i  producent filma Noel Marshall sa svojom suprugom i dvije kćeri jedanaest godina proveo je u suživotu s lavovima, tigrovima i gepardima.

Sljedeća na redu jest Sobarica Lynn, njemački je film iz 2014. godine o mladoj sobarici koja svoje goste dočekuje ispod kreveta. Dokumentarni danski film iz 2015. Fassbinder – Ljubav bez zahtjeva temeljen je na nekoliko filmskih intervjua redatelja filma Christiana Braada Thomasa i Rainera Wernera Fassbindera.

Posljednji film koji će biti prikazan u uvodnom dijelu festivala jest peruanski film Videofilia, o mladoj autsajderici i distributeru amaterske pornografije.

Split Film Festival svake godine svojim bogatim i zanimljivim kulturno-umjetničkim, ali i zabavnim programom privlači sve veći broj ljubitelja filma te unutar široke palete eksperimentalnih i radikalnih filmskih ostvarenja daje priliku, neovisno o duljini filma, žanra ili stila, filmskim stvaraocima i njihovim umjetničkim djelima da se prezentiraju i postanu dio jednom filmskog svijeta.

Ako ste slučajno propustili prošlogodišnje izdanje Split Film Festivala, svakako to nadoknadite uz četiri zanimljiva filma koje nudi program uvertire u 21. izdanje Međunarodnog festivala novog filma, te postanite dio filmske fantazije koja će se u Splitu stvarati sve do 18. rujna.