Apolitični

Uvijek među zadnjima: Hrvatska daleko ispod prosjeka EU kada je riječ o traženju informacija na web stranicama tijela javne vlasti

Tijekom 2019. 44 posto građana Europske unije izjavilo je da su tražili i dobili informacije od internetskih stranica tijela javne vlasti i to u posljednjih 12 mjeseci. Hrvatski građani mnogo su ispod prosjeka Europske nije sa svega 29 posto pregleda web stranica javnih tijela. Prosjek Europske unije je 44 posto.

Ako se podaci usporede s onima 11 godina ranije, točnije od 2008. godine vidljiv je veliki porast korištenja interneta i pretraživanja web stranica javnih tijela jer tada je to radilo svega u prosjeku 33 posto građana Europske unije.

Velik dio građana nordijskih zemalja 2019. je koristio internetske stranice javnih tijela radi dobivanja informacija: 89 posto građana u Danskoj, 84 posto građana u Finskoj i 79 posto građana Švedske izjavilo je da su to učinili u posljednjih 12 mjeseci. Ti su udjeli bili visoki i u Nizozemskoj (76 posto) i Estoniji (69 posto). S druge strane, samo 9 posto građana Rumunjske dobilo je informacije od javnih tijela na svojim internetskim stranicama. To nije bilo uobičajeno u Italiji (19 posto) i Bugarskoj (20 posto).

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay