Apolitični

Utvrda Kličevica i slavni da Vinci…

Benkovac je uistinu grad bogate kulturno-povijesne baštine, idilične ruralne atmosfere i slikovitih raznovrsnih pejzaža. Poznato je da je benkovački prostor bio vrlo naseljen i razvijen u doba srednjovjekovne hrvatske države, a također je znano kako ovo područje ima podosta utvrda, tvrđava čija popularnost raste iz dana u dan.

Jedna od takvih je starohrvatska utvrda Kličevica iz 15. stoljeća, koja se nalazi kod Benkovca, a koju je čuvao brončani trocijevni top za kojeg je potvrđeno kako ga je konstruirao slavni Leonardo da Vinci. Ujedno, to je i jedini original koji se nalazi u svijetu. Top je otkriven prije četiri desetljeća od strane školaraca koji su se igrali u staroj utvrdi, a sada je napokon potvrđeno kako je oružje staro pet stoljeća napravio veliki umjetnik i znanstvenik. Da Vincijev je top imao tri cijevi i zbog toga je rijetkost u svijetu.
Ali nije to bilo jedino veliko otkriće za to vrijeme. Kako je problem topova bilo hlađenje, kugle nisu mogle biti ispaljivane jedna za drugom. Zato je Leonardo da Vinci odlučio iskoristiti vodu. Top je bio grijan, a voda bi se zatim postavila odmah iza kugle pa kada bi se pretvorila u paru, svojim pritiskom bi izbacila kuglu. U svojim je spisima čak naveo kako je ovim načinom uspio ispaliti kuglu tri tisuće metara visoko u zrak.
Top Leonarda da Vincija, zajedno sa svom dokumentacijom iz tog vremena, nalazi se u vitrinama Zavičajnog muzeja Grada Benkovca. Sastavni je dio postava muzeja te privlači mnoge znatiželjnike iz cijelog svijeta.

Stoga i vi, kada budete u prilici, svakako posjetite Zavičajni muzej Benkovac, pogledajte ovaj jedinstveni pronalazak i budite svjedoci genijalnosti slavnog izumitelja.

Izvor i foto: TZ Benkovac

D. Šabić