Apolitični

Utorkom u Galeriji umjetnina Split

U utorak, 13. listopada, u 20 sati u Galeriji umjetnina u Splitu otvorenjem izložbe kipara Marka Grgata nastavlja se drugi dio ovogodišnjeg ciklusa izložbi pod nazivom Utorkom u Galeriji – Fast Forward. Kustosica izložbe i autorica predgovora je apsolventica povijesti umjetnosti Anđela Prnjak. Suradnica na izložbi je studentica sociologije na Filozofskom fakultetu u Splitu, Larisa Hržić.
Spoj suvremenog i antičkog ističe se i u figuralnom ophođenju skulpture gdje umjetnik iskazuje svoj intelektualni i kreativni rad oblikovanjem njihove facijalne fizionomije prema grčkim normama, ali stvarajući svoj originalan lik. Modelirajući na klasičan način koji se očituje i u tehnici umjetničkog djelovanja pečenom glinom, pokušava uspostaviti doživljaj serijala te pridonosi njegovoj autentičnosti. Tako nastoji potvrditi doživljaj „starog” u suvremenom svijetu.

Autor djelo ne secira samo u vidljivoj formi, već i u onoj intelektualnoj i kreativnoj, davajući prostor promatraču na putu ka stjecanju vlastitog mišljenja.
Evo što je kustosica Anđela Prnjak napisala o izložbi:
– „Fragmentima” Grgat ukazuje na svoju inspiriranost klasičnom grčkom umjetnošću, posebno kiparstvom. No, umjetnik nam nudi samo isječke, kao da želi ostvariti interakciju s publikom prepuštajući joj da od fragmenata stvara vlastite cjeline i možda postigne individualiziranu konačnost!? Moglo bi se reći da je upravo to i bio umjetnikov naum kojemu je podredio oblike, materijal i ekspresiju.
Jedna od mogućih socioloških interpretacija referira se na položaj samih skulptura i međuodnos nedostajućih dijelova. Naime, raspored i odnosi izloženih fragmenata kao da ukazuju na stanje suvremenog društva.
Dođite ovog utorka u splitsku Galeriju umjetnina i podržite umjetnika, kipara Marka Grgata.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.