Apolitični

Utorkom u Galeriji – Fast Forward: Hrvoje Pelicarić

Ovog utorka, 27. 10., u 20:00 sati, Galerija umjetnina Split predstavlja vam Hrvoja Pelicarića, Jezici (rad u nastajanju), te otvorenjem njegove izložbe završava ovogodišnji ciklus izložbi pod nazivom Utorkom u Galeriji – Fast Forward. Kustosica izložbe i autorica predgovora je studentica povijesti umjetnosti Petra Dajak. Suradnica na izložbi je studentica sociologije na Filozofskom fakultetu u Splitu Teuta Stipišić.

 

Evo što su kazali za ovaj utorak o umjetniku i njegovoj izložbi:
Dugogodišnji rad Hrvoja Pelicarića u mediju zvuka rezultirao je radom „Jezici” za koji je kao uzor i materijal poslužio istoimeni tekst Sama Sheparda iz 1978. Originalni tekst, u osnovi namijenjen izvođenju na pozornici s ograničenim brojem izvedbi, svojom fragmentiranom formom blizak je zvučnoj poeziji i pjesmi u prozi. Ritam teksta određuje ritam zvuka, pa se rad može shvatiti kao citat ili osobna impresija teksta… Autorov cilj je približiti publici sinestetski doživljaj, ograničavajući umjetnički podražaj isključivo na zvuk. Stoga možemo reći da je ovaj rad emocija u svojem najčišćem obliku, ogoljena do kraja i bez suvišnih elemenata, ova zvučna instalacija postaje prolazna skulptura u prostoru i vremenu. (Petra Dajak, kustosica)
Pelicarić koristi zvuk kao osnovni kreativni element svog umjetničkog izraza, dok je emocija razlog odabira navedenog teksta, pošto je ona nerijetko fokus koji ljude motivira na interakcije. Naime, osnovni cilj svakog aktera, pri stupanju u interakciju jest proizvodnja impresija. Putem impresija kreiraju se određeni individualni i društveni odnosi. Akteri se identificiraju s ulogom koju su stvorili. Ono što umjetnik dočarava jest individualnost, uz istodobno ispreplitanje identiteta, s inzistiranjem na kompleksnosti međuljudskih odnosa. Tekst je fragmentiran, razlomljen na dijelove koji su umjetniku bili privlačni i interesantni, te je prema njima stvorio zvuk koji prezentira kao primarni medij. (Teuta Stipišić, sociologinja suradnica)
Dođite u Galeriju umjetnina split i podržite mladog umjetnika Hrvoja Pelicarića.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.