Apolitični

Utjecaj uređaja za koji niste znali: Svi se štite od UV zračenja, a što je s plavim svjetlom?

U godini dana provedemo minimalno 1700 sati pred računalom koje emitira plavo svjetlo. Što sve znate o njemu? Treba li nas zabrinjavati? Kako ga svesti na najmanju moguću mjeru? Imamo odgovore…

Šanse da čitate ovaj tekst o plavom svjetlu upravo na uređaju koji emitira plavo svjetlo gotovo su stopostotne.

Prosječna osoba koja radi u uredu provest će čak 1700 sati na godinu ispred zaslona računala, pokazalo je istraživanje iz 2018. godine, a ako vas brine utjecaj ekrana na vaše zdravlje, samo ih valja naučiti pametnije koristiti ili, pak, nabaviti računalo koje nije toliko štetno. Ako ste mislili da tako nešto ne postoji, varate se!

Svjetski poznati proizvođač prijenosnih računala, ASUS, ujedno je i jedan od prvih proizvođača koji koristi vrhunski OLED ekran na svojim laptopima za kreativne profesionalce. Sada, pak, predstavlja širi izbor laptopa u ASUS ZenBook seriji prilagođenoj svima. Jedna od glavnih karakteristika ovih prijenosnih računala jest činjenica da ASUS OLED ekrani emitiraju 70 posto manje štetnog plavog svjetla od LCD ekrana, a bez negativnog utjecaja na cjelokupni prikaz boja.

Kako spriječiti negativne efekte plavog svjetla kojeg emitiraju elektronički uređaji?

1. Neka vam oči budu vlažne

Nabavite kapi za oči, poput umjetnih suza, a u prostoriju u kojoj boravite smjestite ovlaživač zraka.

2. Nabavite laptop koji brine o vašim očima

3. Koristite naočale

Dugotrajno škiljenje u ekrane loše je za opće zdravlje vaših očiju. Ako nosite dioptrijske naočale za ispravljanje vida, provjerite imaju li zaštitu od plavog svjetla, a ako, pak, dobro vidite, ali vam se oči umaraju, nabavite naočale za rad na računalu koje će vas štititi od plavog svjetla.

4. Vježbajte strategiju 20/20/20

Dok koristite uređaj koji emitira plavo svjetlo, zaustavite se svakih 20 minuta kako biste se usredotočili na objekte udaljene oko 20 metara. Proučite te objekte 20 sekundi prije nego što vratite svoju pozornost na uređaj.

5. Elektroničke uređaje držite izvan spavaće sobe

Pokušajte se barem sat vremena prije spavanja suzdržati od korištenja elektroničkih uređaja.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay