Apolitični

Ususret premijeri opere Don Carlo u nedjelju 2. travnja u 11 sati

Ususret premijeri opere Don Carlo u nedjelju 2. travnja u 11 sati

Veličanstvena opera Giuseppea Verdija Don Carlo, jedno od brojnih skladateljevih remek- djela, premijerno će se prikazati 10. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, pod ravnanjem slavnoga talijanskog dirigenta Elia Boncompagnija u režiji Dereka Gimpela. Ulogu Don Carla interpretira  naš popularni tenor Tomislav Mužek, kojemu je ovo prvi nastup kao članu zagrebačkog opernog ansambla.

Uoči same premijerne izvedbe, zagrebački HNK predstavit će Verdijevu operu svojim tradicionalnim programom pod nazivom Ususret premijeri, koji će se održati u nedjelju 2. travnja u 11 sati. Moderator Branimir Pofuk razgovarati će o radu na predstavi s dirigentom Elijom Boncompagnijem, redateljem Derekom Gimpelom, ravnateljem Opere Nikšom Barezom te intendanticom zagrebačkoga HNK Dubravkom Vrgoč.

U sklopu programa predstavit će se operni solisti u izvedbama najpoznatijih arija iz Don Carla, uz pratnju korepetitora Darijana Ivezića:


– Dubravka Šeparović Mušović i Gorana Biondić Ruško s arijom Eboli i Tibalda iz II. čina,  Nel giardin del bello
– Adela Golac Rilović i Tomislav Mužek s duetom Elizabete i Don Carla iz II.čina, Io vengo a domandar
– Adela Golac Rilović, Dubravka Šeparović Mušović, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić s kvartetom Elizabete, Eboli, Rodriga i Filipa   iz IV. čina, Giustizia Sire
-Ljubomir Puškarić sa solo arijom umirućeg Pose iz IV.čina, Chi rende a me quest’ uom

Ulaz je slobodan.

Don Carlo danas je jedna od najčešće postavljanih opera, koja se podjednako izvodi  u francuskom i talijanskom izvorniku, odnosno u verzijama od četiri i pet činova, na kojima je Verdi radio punu 21 godinu. Po prvi put u Hrvatskoj i u ovome dijelu Europe opera će se u zagrebačkome HNK ekskluzivno izvesti u svojem cjelovitom izdanju od pet činova. Ovo izdanje koje uključuje zadnju verziju opere iz 1886. te dodane dijelove s pariške praizvedbe iz 1867. godine, a koji su bitni za zaokruživanje glazbenih i dramaturških vrijednosti djela, uredio je maestro Elio Boncompagni.

Ansambl predstave čine Tomislav Mužek, Luciano Batinić, Ivica Čikeš, Valentina Fijačko Kobić, Adela Golac Rilović, Stjepan Franetović, Tomislav Mužek, Siniša Hapač, Ljubomir Puškarić, Davor Radić, Dubravka Šeparović-Mušović, Višnja Popov, Branislav Jatić, Siniša Štork, Gorana Biondić Ruško, Martina Klarić, Ozren Bilušić, Ivica Trubić, Mario Bokun, Damir Klačar, Ivana Lazar, Kristijan Beluhan, Ivo Gamulin, Tvrtko Stipić  te članovi baletnog ansambla uz pratnju zbora i orkestra Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.