Apolitični

Ustanova u kulturi – Galerija Kula predstavlja vrsnog austrijskog umjetnika

Ustanova u kulturi – Galerija Kula u Splitu trenutno vam nudi zanimljivu izložbu slika austrijskog umjetnika Guntera Damischa koji je u svijetu prepoznatljiv s radovima žestokog kolorističkog intenziteta i naglašene ritmičnosti.

Akademik Tonko Maroević za umjetnika stručno kaže da su apstraktne i figurativne naznake njegov osobni izraz pretakanja misli na papir. Izraziti je majstor grafičkih disciplina, a svoje radove dodatno obogaćuje kolažnom tehnikom. Profesor je na bečkoj Akademiji likovnih umjetnosti, dobitnik mnogih značajnih nagrada izlažući svoje uratke u mnogim galerijama svijeta, zaključuje akademik.

Galerija Kula rado je posjećeno mjesto umjetnika, likovnih kritičara i drugih sa statusom muzeja, a u proteklih 14 godina postojanja priredila je preko 130 izložbi, i izdala još toliko publikacija. U njoj su svoje radove s ljubavlju izlagali eminentni hrvatski slikari poput Ede Murtića, Ive Šebalja, Mladena Pejakovića, Mladena Veže, Munira Vejzovića, Vaska Lipovca i mnogih drugih, a uključila se i u programski dio izdavanja monografija kao zasebne umjetničke cjeline, pa su do sada ugledale svjetlo dana monografije Antuna Župe, Željka Radmilovića, Milana Tolića i Mirka Ostoje, redom autora koji pripadaju splitskoj kulturnoj baštini. Nadalje, ova kulturna ustanova često i vrlo profesionalno organizira međunarodne susrete slikara i kipara, njih do sada preko 500 iz Hrvatske i drugih zemalja.

Podsjetimo, spomenuta izložba slika uvaženog austrijskog gosta potrajat će do 06. lipnja 2015. te predlažemo da posjetite Galeriju Kula kako bi se uvjerili u njenu umjetničku kvalitetu i pogledali trenutnu izložbu te dali „mali“ doprinos dodatnom kulturnom razvoju grada Splita.

Više u kategoriji: kultura

D. Šabić, mag.nov.