Apolitični

Usred svega, Zagreb i dalje baca milijune na mjesne odbore. Za elektronsku sjednicu od par minuta i do 7750 kuna

U lipnju prošle godine Telegram je objavio tekst naslovljen: Zagreb godišnje troši 27 milijuna kuna na mjesne odbore i vijeća četvrti koji ne odlučuju ni o čemu. Zašto?

Tom smo zgodom istražili kako su radikalno narasla izdvajanja iz gradskog proračuna za potrebe mjesne samouprave. Krajem ožujka 2017. zagrebačka Gradska skupština donijela je i Odluku o povećanju naknada predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora.

Njome su naknade vijećnicima porasle od 8 pa do 142 posto. Predsjednik vijeća gradske četvrti tako mjesečno dobiva 7750 kuna, potpredsjednici 4275, a vijećnici 2635 kuna. Predsjednik vijeća mjesnog odbora dobiva pak 3875 kuna, potpredsjednici 1937, a vijećnici 1162 kune. Svi iznosi su bruto. Na godišnjoj razini iznos koji odlazi na njihove naknade iz gradskog proračuna iznosi 27 milijuna kuna.

Mnogi vijećnici s kojima smo tada razgovarali sami su kazali kako bi se njihove funkcije trebale obavljati volonterski, kako zapravo ni o čemu ne odlučuju

Predsjednik Vijeća u kojem sjedi Petar Gregurić ovih je dana sazvao elektronsku sjednicu na kojoj su “izmijenjena dva maila”. I svi vijećnici zato će uredno dobiti svoje naknade.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay