Apolitični

Usporava li vino proces starenja?

Priča ide ovako. Pri oksidaciji nastaju slobodni radikali koji razarajuće djeluju na DNA strukturu kromosoma i na strukturu stanica. Time se utječe na djelotvornost reprodukcije stanica koje više nisu tako djelotvorne.

Kako se stanice iz naknadnih reprodukcija mijenjaju, možemo usporediti s fotokopiranjem. Naime, kada jedan tekst stalno kopiramo i za kasnija kopiranja ne upotrebljavamo original nego njegove kopije, kod svake kasnije reprodukcije smanjuje se kvaliteta teksta, odnosno isti je sve više nečitak.
Jednako tako ponašaju se i stanice čija je reprodukcija oštećena djelovanjem slobodnih radikala: nove stanice izgubile su na „kvaliteti”. Tako razumijemo fenomen starenja stanica.

Kako bi se spriječilo takvo mijenjanje stanica i usporio proces starenja, potrebno je slobodne radikale učiniti neškodljivima. To postižemo antioksidirajućim djelovanjem vina zbog sadržanih polifenola tako da se njegovim djelovanjem proces starenja može usporiti.
Antioksidirajuće djelovanje vina postoji samo kod umjerene konzumacije (dvije čaše uz obrok) jer prekomjernim konzumiranjem alkohola tek nastaju slobodni radikali.
Znanost nam je danas potvrdila da crno vino koje sadrži veliku količinu polifenola usporava proces starenja.

U svoje vrijeme, najstarija žena na svijetu, Jeanne Calment, koja je doživjela starosnu dob od 121. godine, izjavila je da njezin neobično dug život ne ovisi samo o klimi i tipičnoj domaćoj ishrani, nego o Port vinu i čokoladi koje bi si svakodnevno priuštila, a koji sadrže mnogo polifenola.

P. Mimica