Apolitični

Uspješno završio IKKER 2017

Uspješno završio IKKER 2017

Svečanošću proglašenja pobjednika – NAJBOLJEG INTEREGIONALNOG KUHARA 2017. godine završen je sad već tradicionalno makarski – važan interregionalni kup kuhara IKKER 2017!


Sve se zbilo u makarskom hotelu Miramare, s pogledom na makarsku rivu i uz bljeskove kamera i fotoaparata, u organizaciji ŠKMERa i suorganizaciji Grada Makarske i TZ Grada Makarske, uz potporu najpoželjnijih partnera i sponzora.

U nazočnosti gospodina gradonačelnika Makarske Tončija Bilića koji je zajedno s Mirom Bogdanovićem idejni začetnik IKKER-a, uzvanika, organizatora i dragih prijatelja koji su se okupili u gradu pod Biokovom, održalo se natjecanje međunarodnih natjecatelja – sve redom vrhunskih Chefova – u stručnom znanju i pripremi dva jela.

Pivac je osigurao košaricu proizvoda koji su se u tajnosti pripremali i predstavljali veliki izazov za 15 finalista.

Natjecatelji su briljirali idejama, recepturama, izvedbom i prezentacijom, a o okusima da ne govorimo!
Stručni žiri je odabrao Željko Neven Bremec – predsjednik Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a isti je predvodio predsjednik žirija – Iztok Legat:
1. Marija Lulić
2. Vuko Mitrović
3. Hrvoje Zirojević
4. Zoran Krsteski
5. Hamid Hadžić
6. Stevo Karapandža
7. Aleksandar Stanković
8. Nikša Ivičević

Budno su pratili natjecatelje, a publika virila u tave i komentirala.

Sponzori koji su prepoznali i podržali vrlo poželjno natjecanje – za koje se ove godine zainteresirala i daleka Kina, poziv na koje je stvar prestiža u svijetu kuhara, omogućili su i novu dimenziju razumijevanja razvoja kvalitete gastro scene:
Hotel Miramare, Hotel Biokovo, Mesna industrija Pivac, Pan Asia, Velpro, Vina Tikveš, Jamnica, Centaurus.
Zahvaljujemo se ŠKMER članovima koji su ovog puta bili najvrjedniji, te im na tome čestitamo: MARIJA VICKOV, ŽANA MARIĆ, MATA MILJAK, JOSIP ŠARIĆ I ANTONIO VODANOVIĆ.

U jednom dahu su svi sudionici uživali u master classu na temu SUSHI U DALMACIJI – koji je osmislio i vodio – Peter Stoyanov.

Pohvale su zaslužili i učenici Srednje strukovne škole Makarska koji su zajedno s članovima ŠKMER-a i vrijednim djelatnicima hotela Miramare učinili da sve protekne besprijekorno. Pljesak ih je pratio u posebno uvježbanom nastupu – sinkroniziranoj pripremi koktela.
Programima su nazočili brojni ugostitelji s područja Makarske rivijere, ali i mnogi drugi poput gradonačelnika Grada Vukovara – gospodina Ivana Penave, Veljka Barbierija i medija sprecijaliziranih za gastronomiju.

Mediji su s velikim žarom pratili natjecanje, žiriranje, degustacije i master classove te koristili svaku priliku za intervjue i izjave sudionika.
Posebno prizanje pripalo je IVANI DELIĆ (Crna Gora) – za najbolji rad u natjecateljskom boxu, a ponijela je i krasnu nagradu – Putovanje u HIT HOTELE u Kranjsku Goru u Sloveniji.

Posebno prizanje za najbolji stručni ispit – JADRAN GRANČIĆ (Hrvatska) s nagradom angažmana za trening najboljih kupaca iz VELPRO HoReCa segmenta – NAGRADU JE URUČIO DIREKTOR PETAR MATIĆ

Najbolji su nagrađeni i posebnim nagradama – putovanjima!
1. PUTOVANJE U HOTEL TRAKOŠĆAN, Trakošćan
2. PUTOVANJE U HOTEL VALAMAR LA CROMA, Dubrovnik
3. PUTOVANJE U BLUESUN HOTEL ELAPHUSA, Bol
4. PUTOVANJE U APARTHOTEL MIRAMARE, Makarska

Prošlogodišnji pobjednik je ponio kući u Split – utješnu nagradu!

Nakon uvodne Dalmatinske večeri koju je osigurao Pivac, izveli vrijedni članovi ŠKMER-a, a pjesmom je začinili klapa i folklorni ansambl TEMPET, finalna večer se nastavila Večerom RESTORANA BOKO iz Gevgelije, Makedonija koju su sa zadovoljstvom i puno ljubavi i kreativnosti pripremili makedonski chefovi na čelu s Aleksandrom Simjanovskim – novim majstorom kuharom.

Makedonski domaćini u Makarskoj su bili Vaska i Boris Kostakev.

Povodom 3. Interregionalnog kupa kuhara europskih regija – IKKER. u Makarskom gradskom muzeju do druge polovice ožujka ostaje otvorena najveća privatna zbirke kuharica i knjiga o turizmu u Europi Zlatka Puntijara pod nazivom
OD DAVNINA JE EUROPA UŽIVALA U KULTURI HRVATSKOG STOLA

Suncem okupana Makarska u nedjelju je bila idealna za razgled grada u pratnji turističkog vodiča koji je oduševio svojim znanjem, ali i otkrivanjem vrlo zanimljivih crtica iz atraktivne makarske povijesti.

Pozivamo vas da na Biseru mora 2017. (Supetar, 6.-9.4.2017.) bodrite novje natjecatelje koji kreću u lov na pravo nastupa na IKKERu 2018.!!!

Dobro nam došli!